Mozart és a magyarok

Szilasi Alex szalonzáró koncertje

A budavári Erdődy-palotában, az MTA Zenetudományi Intézetében kedden délután tartja zeneszalon-sorozatának záró hangversenyét Szilasi Alex zongoraművész. A beszélgetős műsor témája: Mozart és a magyar arisztokrácia kapcsolata.

2012.06.11 23:12MTI

Mozart gyermekkorában édesapjával járt Pozsonyban, de nem ez a látogatás volt meghatározó magyar kapcsolatai szempontjából. Bécsben, a szalonokban megforduló magyar arisztokratákkal találkozva többük támogatását elnyerte - mondta el az MTI-nek a zongoraművész. "Komoly nyomai vannak ezeknek a kapcsolatoknak, a magyar nemesek társasága Mozart életének utolsó évében ezer forintos járadékot szavazott meg számára. Hiába kapta meg ugyanis a Szent István-dóm karnagy asszisztensi állását, fizetést nem kapott munkájáért. 

A magyar kapcsolatokra utal az is, hogy özvegye, Constanze a zeneszerző halála után, 1800-ban egy pesti újságban is meghirdette eladásra férje kéziratait" - tette hozzá. Az Esterházy grófi família, az Erdődy-, a Hadik-, a Nádasdy-, az Apponyi- és a Zichy-család tagjaival biztosan kapcsolatban állt, némelyikükkel együtt utazott vagy vendég volt a házukban. Biztosan támogatták őt a Nádasdyak, a Pálffyak és a két Zichy: István és Károly is. Rövid ideig tanította Pálffy Jozefát, a salzburgi érsek unokahúgát" - sorolta Szilasi Alex, aki szerint vannak jelek arra is, hogy Mozart olyan szabadkőműves páholyban tevékenykedett, amelyben magyarokkal is találkozott, és amelyből azután a Festetics-féle páholy kinőtt.
A szalon vendége lesz kedden délután Zuzia Ostromecka, Szilasi Alex egyik fiatal lengyel tanítványa. A sorozat a nyári szünet után szeptemberben indul újra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.