Szabadtéri koncertek

A Margitszigeten lép fel a Budapesti Fesztiválzenekar

Két szabadtéri és egy kastélykoncert került a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) júniusi programjába.

2012.06.05 17:50MTI

Vasárnap a felújított fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban játszanak, a Múzeumok éjszakáját bevezetve (június 16-án délután) a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén adnak "villámcsődületnek" is beillő negyedórás koncertet. A hagyományos Hősök-terei koncertet június 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra szervezett program váltja fel.

A szigetre annak is érdemes kimenni, aki nem fér be a hatalmas, mintegy 3 ezer személyes Margitsziget Szabadtéri Színpad nézőterére, mert kint óriás kivetítőkön létható és hallható a műsor. Takács-Nagy Gábor vezényletével Rossini Bruschino úr című operájának nyitányát, Kodálytól a Galántai táncokat és Mendelssohn Olasz szimfóniáját szólaltatja meg a zenekar. Az ingyenes eseményre érdemes a jegyirodákban belépőjegyet foglalni - hangzott el a keddi sajtóbeszélgetésen.

A tavaly indított Kastélykoncertek sorozatban vasárnap már délután hatkor várják az érdeklődőket Fehérvárcsugóra, ahol a hangverseny előtt vezetésen vehet részt a közönség, bemutatják a felújított épületegyüttest. Az est vendége a világhírű fiatal magyar hegedűművész, Baráti Kristóf, aki Mendelssohn első hegedűversenyét játssza. A sorozat koncertmestere Szefcsik Zsolt. Mendelssohn D-dúr vonósszimfóniája, Mozart D-dúr divertimentója és Josef Myslivecek C-dúr szimfóniája is felcsendül a műsorban - mondta el Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes. 

A Múzeumok éjszakája programjában Muszorgszkij Egy kiállítás képei című szimfonikus alkotásának két utolsó tételét játssza a BFZ a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A negyedórás programot Fischer Iván vezényli, érdekessége, hogy egy különleges lencséjű fényképezőgéppel panoráma fotó készül a hallgatóságról, amely majd fölkerül a zenekar honlapjára és egy játék is kapcsolódik hozzá. Stefan Englert igazgató kitért rá, hogy a BFZ éves költségvetése 2,2 millió forint, amelynek Budapest főváros és a szaktárca támogatásából és a saját bevételekből kellene összeállnia. 

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma (Emmi) 500 millió forint rész vállal, a főváros a tavalyinál kevesebbet, 270 milliót vállalt, a támogatásokból összesen mintegy 130 millió forint hiányzik. Az Emmi szakállamtitkárságától ígéretük van ennek az összegnek a pótlására. Az igazgató megjegyezte, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar naptára csaknem 2016-ig megtelt, ezért nem sikerült megfelelő időpontot találni a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon való fellépésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.