Ön mennyit adna érte?

Tintin: négyszázmillió forintot ér a világ legdrágább képregénye

A képregények történetében soha korábban nem látott összegért, 1,338 millió euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 400 millió forintért) kelt el egy szombati párizsi árverésen a világ legdrágább képregénye, a belga Hergé által 1932-ben rajzolt Tintin Amerikában borítója.

2012.06.03 18:29MTI

A "kilencedik művészet" legdrágább alkotását eddigi tulajdonosa 2008-ban vásárolta 764.218 euróért, ugyancsak rekordáron. A mostani aukción az Artcurial árverezőház nem adott meg kikiáltási árat, de - mint utólag közölték - legalább egymillió eurót reméltek érte. A sikeres licitáló kilétét az aukciósház nem fedte fel, mint ahogy ismeretlen az eddigi tulajdonos is.

A tussal és színes gouache vízfestéssel készített borító a Tintin Amerikában első kiadása számára készült, amely elsőször a Petit Vingtieme, majd a Casterman kiadó gondozásában jelent meg.

Tintin kalandjainak csupán öt, gouache festéssel készült borítója van. Közülük csak kettő van magántulajdonban, ezek egyike a szombaton kalapcsán alá került példány. A többit a Moulinsart Alapítvány őrzi. A többi Tintin-borító tussal készült, és később színezték ki.

A Tintin.com internetes portál szerint az Hergé művésznéven alkotó belga rajzoló, Georges Remi (1907-1983) képregényfüzeteit több mint 80 nyelvre fordították le és több mint 230 millió példányban adták el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.