A zsűriben Art Spiegelman elnökölt

Jean-Claude Denis zsebelte be a "képregény Oscarját"

Jean-Claude Denis francia képregényszerzőnek ítélték oda a 39. Angouleme-i Nemzetközi Képregényfesztivál, a legnagyobb európai seregszemle nagydíját, a "képregény Oscarját".

2012.01.30 11:45MTI

A vasárnap zárult rendezvény zsűrijében a tavalyi nagydíjas, az amerikai Art Spiegelman elnökölt, ő az egyetlen Pulitzer-díjas (1992) képregény, a Maus szerzője.
   
Az 1951-ben Párizsban született Denis sokoldalú tehetség: zenész, illusztrátor, forgatókönyvíró és rajzoló. A legjelentősebb francia könyvkiadók számára készített borítókat, mielőtt a képregényekre adta a fejét a Pilote és az A Suivre sorozatokban. Első saját albuma 1978-ban jelent meg Cours tout nu címmel. Egyaránt jártas gyerekeknek és felnőtteknek szóló képregényekben. Korunk történéseit a Luc Leroi című sorozatban örökíti meg. Legújabb műve a 2010-11-ben a Futuropolisnál megjelent Tous a Matha című diptichon, amelyben gyerekkori emlékeit dolgozta fel.
   
A hagyományoknak megfelelően Jean-Claude Denis-t illeti a 2013-as fesztivál zsűri elnökének tisztsége, és ő készítheti el a jövő évi rendezvény plakátját.
   
A délnyugat-franciaországi Angouleme-ben 1974 óta rendezik meg a fesztivált, amely a maga nemében a világ két legnagyobbjának egyike a japán fővárosban évente kétszer rendezett Comiket mellett. A mindig januárban tartott képregényvásár alkalmanként mintegy 200 ezer látogatót vonz a városba, köztük 6-7 ezer alkotót és 800 újságírót.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.