Nincs új a Nap alatt

Sundance: itt is a szex és a drog vitte a pálmát

Egy mitikus történet és egy, a drogháborúról szóló dokumentumfilm nyerte a Sundance filmfesztivál fődíját.

2012.01.29 22:22MTI

Egy nyolcéves kislány és az édesapja közti szoros kötelékről szóló, mitikus hangvételű játékfilm, valamint egy, a kábítószerek elleni háború hiábavalóságáról szóló dokumentumfilm vitte el a két fő díjat a független filmek legjelentősebb amerikai mustráján, a szombat este véget ért 28. Sundance Filmfesztiválon.

A Beasts of the Southern Wild című fődíjas játékfilm, az elsőfilmes Benh Zeitlin alkotása egy kislányról szól, akit édesapja nyomorúságos körülmények között próbál felnevelni Louisiana államban, a Mississippi deltavidékén. A dokumentumfilmek kategóriájában a zsűri nagydíját elnyerő The House I Live In a kábítószerek elleni elkeseredett küzdelem hiábavalóságát és igazságtalanságait mutatja be, egyben kritizálja az amerikai drogpolitikát, bírósági és börtönrendszert, és ezek hatását a kisebbségekre. - A drogok elleni háború egy szörnyű sebhely Amerikában - jelentette ki a díjat átvéve Eugene Jarecki rendező, aki szerint ez a háború "tragikusan erkölcstelen, szívszaggatóan téves és elhibázott".

A dokumentumfilmek közül a közönségnek a legjobban a The Invisible War, Kirby Dicks műve tetszett, amely a hadseregben előforduló nemi erőszak témáját járja körül. A játékfilmek közül a közönség díját Ben Lewin szívettépő drámája, a The Surrogate kapta, amelyben egy vastüdőhöz kötött 38 éves férfi "szexpótlékként" szerződtet egy nőt, hogy vegye el a szüzességét. A Mark O'Brien költő és újságíró valós történetén alapuló filmért adták az egyik legmagasabb - 6 millió dolláros - vételárat a fesztiválon.

A "világmozi" kategóriájában a Violeta Parra chilei folkénekes csodálatos karrierjéről szóló chilei játékfilm, a Violeta a menybe ment, valamint a megszállt palesztin területeken gyakorolt izraeli igazságszolgáltatást bemutató, The Law In Those Parts című izraeli dokumentumfilm nyerte el a zsűri díját. A világmozi dokumentumfilmes kategóriában a közönség a Searching for Sugar Man-t díjazta, amely az 1970-es évek legendás detroiti folkénekeséről, egy Rodriguez néven ismert kétes figuráról szól, és amely az egész fesztivál egyik legnépszerűbb filmjének bizonyult.

A dokumentumfilmek kategóriájában a zsűri különdíjával jutalmazták az Aj Vej-vej kínai ellenzéki művész vegzálásáról szóló produkciót (Ai Weiwei: Never Sorry), valamint a Love Free or Die című történetet az amerikai episzkopális egyház első, homoszexualitását nyíltan vállaló püspökéről szól.

A Reuters szerint a nagy várakozás övezte játékfilmek közül sok csalódást okozott, köztük a Robert de Niro főszereplésével készült Red Lights, vagy a Spike Lee rendezte Red Hook Summer.

A seregszemlét annak idején Robert Redford hívta életre azzal a céllal, hogy teret adjon az amerikai és a nemzetközi független filmeknek, amelyekre a nagy stúdiók árnyéka vetült. A Utah állam hegyei között, Park Cityben tartott fesztivál azóta a független filmesek megkerülhetetlen rendezvényévé nőtte ki magát. Az itt díjazott filmek általában sikert aratnak a világ artmozijaiban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.