Egy jobb élet

Guillaume Canet lett a legjobb színész a Római Filmfesztiválon

Guillaume Canet francia színész kapta a legjobb színésznek járó díjat a 6. Római Filmfesztiválon; a legjobb filmnek járó Marcus Aurelius-díjjal az Un cuento chino (Kínai történet) című argentin játékfilmet jutalmazták.

2011.11.05 14:23MTI

Guilllaume Canet Cédric Kahn Une vie meilleure (Egy jobb élet) című, az adósság pokláról szóló filmjében nyújtott alakításáért kapta a díjat.
   
A fődíjas Un cuento chino Sebastien Borensztein keserédes komédiája egy a szokásokhoz ragaszkodó, magányos drogériásról, akinek életét egy fiatal kínai érkezése váratlanul teljesen felborítja. A főhőst a 2010-ben a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscart elnyert Szembezárt titkok főszereplője, Ricardo Darin alakítja.
   
Claude Miller francia filmrendező, producer és forgatókönyvíró, aki egy másik francia filmmel, a Voyez comme ils dansent (Lássátok, hogy táncolnak) című alkotással szerepelt a fesztiválon, a seregszemle Ennio Morricone filmrendező elnök által vezetett zsűri díját kapta pénteken.
   
A 2011-es római filmfesztivált heves viták és a sztárok távolléte jellemezte. Giancalo Galan olasz kulturális miniszter, akit állítása szerint nem hívtak meg a rendezvényre, úgy vélte, a fesztivált meg kell szüntetni, hogy ne zavarja a velencei Mostrát, és csupán filmvásárra kell szorítkoznia. Galan, Venezia tartomány volt kormányzója a római fesztivál létrehozásakor is ellenezte a tervet.
   
Piera Detassis, a fesztivál művészeti igazgatója az Il Corriere della Serának adott interjúban védekezett, mondván, filmvásár nincs fesztivál nélkül, és nincs szó bezárásról.
   
A 12,5 millió eurós (3,8 milliárd forintos) költségvetésű fesztivál nem vonzza a sztárokat: idén mindössze Richard Gere, Kristin Scott-Thomas és Maggie Gyllenhaal vonult végig a vörös szőnyegen, míg egy hónappal korábban Velencében George Clooney, Al Pacino, Madonna, Colin  Firth, Vincent Cassel, Gwyneth Paltrow és Matt Damon tisztelte meg jelenlétével az eseményt.
   
A versenyprogramban a négy olasz filmen kívül mindössze egy filmet sikerült a világpremier előtt bemutatni: a német Leander Haussmann Hotel Lux című alkotását.
   
A meghívottak érdeklődésének csökkenését némiképpen kiváltja, hogy a fesztivál növekvő közönségérdeklődésre tart számot: 123 ezer jegyet adtak el és 472 ezer euró (143 millió forint) volt a bevétel a tavalyi 118 ezer jeggyel és  460 ezer euróval (140 millió forinttal) szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.