Ötven éve kevésen múlott az újabb világégés

Berlini fal és hidegháború - Kémfilmek a budapesti Goethe Intézetben

Kémfilmsorozatot szervez a budapesti Goethe Intézet abból az alkalomból, hogy ötven éve, a berlini fal építésekor tetőzött a hidegháború Európában.

2011.10.29 08:43ma.hu

A vasfüggöny és a fal családokat és barátokat szakított el egymástól, Berlin pedig a világ kémeinek találkozóhelyévé vált. A kémfilmekben a két politikai tömb mozinézői nyerhettek betekintést egymás világába.

A filmsorozatot a londoni Goethe Intézet állította össze Oliver Baumgarten és Nikolaj Nikitin neves filmes szakemberek közreműködésével. Az 1960 és 1974 között keletkezett alkotások sorában egyaránt vannak klasszikusok – ilyen például a John le Carré-adaptáció -, és elfelejtett remekek a hidegháború legdermesztőbb esztendeiből.

A kém alakja a vasfüggöny mindkét oldalán lenyűgözte a mozilátogatókat, hiszen a nagypolitika hatalmi játékainak titkos segédeként a korszellem egész kettősége tükröződött benne. Ha a kém a jó oldalt szolgálta, hős volt, ha a rosszat, akkor a gonosz szolgája. A közönség előbbi esetben saját fölényérzete jegyében azonosulhatott vele, utóbbi esetben viszont belevetíthette a politikailag megvetett ellenség képét. Nem csoda, ha kémfilm és politikai propagandafilm között gyakran elmosódtak a határok.

A populáris kultúra keleten és nyugaton egyaránt ezzel reagált a tartós félelemre, a politikai ellenféltől érkező fenyegetésre. A celluloidfüggöny 2011 novemberében gördül fel Budapesten, s a sorozatban egy-egy bolgár, nyugat- és kelet-német, brit, francia, román, csehszlovák, lengyel és magyar film lesz látható. A programot két Bécsben játszódó (egy svájci és egy brit) film egészíti ki.

A műfaji skála az akciófilmtől a lélektani tanulmányig, a színre vitt ideológiától a kritikai élű paródiáig terjed. A celluloidfüggöny Budapesten a helyi Goethe Intézet kezdeményezésére, a EUNIC Hungary tagjainak közreműködésével kerülnek vetítésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.