A könyvtár igazgatóját letartóztatták

Páratlan értékű könyvek után nyomoz az olasz rendőrség

Az olasz rendőrség művédelmi csoportja az egyik nápolyi könyvtárból eltűnt köteteket keresi. A könyvtár igazgatóját letartóztatták.

2012.05.28 18:13MTI

A világ első könyvkiadója, az itáliai Aldo Manuzio által 1502-ben nyomtatott Dante című kötetet keresi az olasz rendőrség. Nemzetközi körözést adtak ki az 1499-es, Poliphilus névvel ismert könyv visszaszerzésére is. A nyomozásban az Interpol segít.    

Mindkettő a reneszánszban alapított Girolamini nápolyi múzeum-könyvtárból tűnt el, ahonnan 1500 páratlan értékű kéziratnak és könyvnek veszett nyoma. A könyvtár másik 257 könyvét ládákban találtak meg Veronában. További ötszázat a német hatóságok azonosítottak: gyűjtők készültek őket megvásárolni. Az olasz rendőrség a nemzetközi aukciós házaknál is a Girolamini kincsei után kutat.    

"A könyvtár súlyos, talán örökre pótolhatatlan veszteséget szenvedett" - nyilatkozta az olasz sajtónak a nápolyi rendőrség művédelmi egységének parancsnoka.      

A Girolaminiből tömegesen eltűnő könyvekre a nápolyi egyetem egyik professzora hívta fel a figyelmet, aki ötszáz értelmiségi társával nyílt levelet intézett az olasz kulturális tárcához.     A könyvtár igazgatója, Massimo Marino De Caro, ezt követően tett feljelentést a rendőrségen a könyvek eltűnése miatt. De Carót azonban letartóztatták, ő adta volna el a ritka könyveket. A hatóságok több mint hat millió euróra becsülték a kárt.    

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.