Erősödő szekularizációra figyelmeztet a pápa

Teljesen elvilágiasodik Európa?

Európa, azon belül is a régi keresztény hagyományokkal rendelkező országok erősödő szekularizációjára hívta fel a figyelmet csütörtökön a katolikus egyházfő.

2012.05.24 15:59MTI

"Az elvilágiasodás elsősorban azokban a társadalmakban kezd jellemzővé válni, amelyek régi keresztény hagyományokra tekintenek vissza. Ezáltal elpusztul az a kulturális szövet, amely a közelmúltig egyesítő tényező volt, s mint ilyen képes volt átfogni a teljes emberi létet" - jelentette ki csütörtökön XVI. Benedek.
   
A továbbiakban rámutatott: sok megkeresztelt ember nem ismeri a hit fontos elemeit, vagy pedig azt hiszi, hogy elboldogul az egyház közvetítése nélkül is. "Egyesek számára Isten országa mindössze néhány nagy értékre redukálódik, amelyeknek van ugyan némi közük az evangéliumhoz, ám nem érintik a keresztény hit legbelső lényegét" - hangoztatta a pápa.
   
Meglátása szerint végső soron ebben a veszteségben, a transzcendens dolgoktól való elzárkózásban gyökerezik az Európát megrázkódtató válság is, amely egyszerre lelki és erkölcsi válság. Az ember úgy tesz, mintha egymaga volna képes önnön identitásának megalkotására - figyelmeztetett XVI. Benedek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.