Visszatért Zürichbe a festmény

Előkerült minden idők egyik legnagyobb műkincslopásának utolsó darabja

A város ügyészsége közölte: visszatért Zürichbe azon négy festmény egyike, amelyeket négy éve minden idők egyik legnagyobb műkincslopása során tulajdonítottak el fegyveresek. Hozzátette: immár mind a négy műalkotást visszaszerezték a tettesektől.

2012.04.27 12:59MTI

Edgar Degas francia festő Lepic gróf lányaival című alkotását már hónapokkal ezelőtt visszajuttatták a tulajdonos Bührle alapítványhoz, azonban az utolsó, akkor még eltűntnek számító festmény felkutatására folyó nyomozás érdekében csak most hozták nyilvánosságra az információt.
   
A szóban forgó másik festményt, Paul Cézanne Vörös mellényes fiú című - 110 millió dollár értékű - képét két héttel ezelőtt foglalták le Szerbiában, a bűncselekménnyel kapcsolatban négy szerb férfit vettek őrizetbe a helyi hatóságok. A kép vászna a rablás során kiszakadt, de a sérülés remélhetőleg kijavítható - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Zürichben Lukas Gloor szakértő. 
   
A 2008-as zürichi rablás során három álarcos fegyveres négy képet rabolt el, ezek közül kettőt, Claude Monet Pipacsok Vétheuilnél és Vincent van Gogh Virágzó gesztenyefa című műveit már korábban megtalálták. A négy mű összértéke mintegy 169 millió dollár. A szerb hatóságok arról számoltak be, hogy az elkövetők mindössze 3,5 millió euróért akarták értékesíteni a képeket.
   
Tavaly októberben Pablo Picasso világhírű spanyol festő évekkel ezelőtt ellopott két olajfestménye került elő Belgrádban. A két alkotást, a Lófej és a Pohár korsóval című festményt ugyancsak 2008-ban lopták el egy Zürich közeli kisvárosban, Pfaffikonban rendezett kiállításról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.