Tompa Mihály verseny, országos döntő

Kezdődik a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális rendezvénye

Csütörtökön kezdődik és szombatig tart Rimaszombatban a felvidéki magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénye, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Országos Döntőjének 21. évada.

2012.04.25 11:44MTI

A verseny a Csemadok, a Pozsonyi Magyar Intézet, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége és a Gömör-Kishonti Népművelési Központ közösen szervezésében zajlik. Az idén is - mint már hagyományosan - hét kategóriában hirdették meg a versenyt. A helyi, körzeti és országos elődöntőket követően a rimaszombati városi művelődési központban lépnek a közönség és szakmai zsűri elé a vers- és prózamondók, a megzenésített versek előadói, valamint a lírai kisszínpadok.
   
Povinszky Elvira, a Csemadok rimaszombati területi választmányának titkára az MTI-nek elmondta: mintegy 220 versenyző méretteti meg magát a különböző kategóriákban, a versenybe szinte minden magyar iskola bekapcsolódott. "Igazi tömegmozgalom" az, ami a döntőt megelőzi - mondta a titkár, aki úgy tudja, hogy a verseny Kárpát-medencei viszonylatban is a legnagyobbak közé tartozik.
   
A verseny kategóriák szerinti döntői pénteken és szombaton zajlanak, az eredményhirdetés és a díjkiosztó gálaműsor szombaton este 19 órától veszi kezdetét, és a verseny idején sok kísérőrendezvényre is sor kerül.
   
A háromnapos rendezvényt csütörtök délután 14 órától a Gömöri Fotóklub kiállításának megnyitója vezeti fel a rimaszombati Három Rózsa kávézóban. Ezt követően Tompa Mihály köztéri szobrának megkoszorúzására kerül sor, a nyitóműsor pedig este fél héttől veszi kezdetét a rimaszombati művelődési központban. Itt kerül sor a Kulcsár Tibor-díjak kiosztására, majd Gömörország címmel verses, zenés összeállítással folytatódik a program: Hizsnyai Zoltán, Szászi Zoltán, Tőzsér Árpád költők és a Fonó zenekar előadásában.
   
Péntek este fél nyolctól a budapesti Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színháznak A webáruház című előadását láthatják az érdeklődők, szombaton délután pedig a felvidéki Csavar Színház előadásában az Embeeer!!! című népmese tekinthető meg. Ezt követően a verseny részvevői Hanvára látogathatnak, ahol Nagy Ákos Róbert esperes Tompa Mihályról tart előadást születése 195. évfordulója alkalmából a helyi református templomban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.