Folyamatosan bővül a kollekció

Nyilvános 870 ezer New York-i archív fotó

New York története fotókban: jelenleg mintegy 870 ezer darabból áll, ám folyamatosan bővül az a városról és annak "ügyeiről" készült képekből álló fotóadatbázis, amelyet a nagyváros keddtől tett elérhetővé az interneten.

2012.04.24 19:24MTI

A nyilvántartási részleg jelenleg ezt a mennyiséget digitalizálta saját adatbázisából, a későbbiek során mind a 2,2 millió kép bekerülhet a netes rendszerbe. A legrégebbi fotók a XIX. század közepén készültek, gyakorlatilag már ezek lefedik a város legfontosabb pontjait a hidaktól és középületektől az állami kikötőkön át a rendőrségi helyszínelők szörnyű alvilági gyilkosságokról készült képeiig.
   
A digitalizálási projekt négy évet vett igénybe, és része annak a nagyszabású elképzelésnek, amelynek során a városháza minden dokumentumát bárki számára elérhetővé kívánja tenni.
   
"Mindannyian tudjuk, hogy a fotógyűjteményünk olyan fantasztikus, amit senki elképzelni sem tudna" - mondta Kenneth Cobb, a városháza munkatársa.
   
A képeket főként névtelen városházi alkalmazottak készítették, néhány darabjuk ugyan fel-feltűnt bizonyos publikációkban, de többségük csak az Alsó-Manhattanban fekvő archívumba látogatván volt látható ez idáig.
   
A felvételeket bárki - szakemberek és magánszemélyek egyaránt - ingyen használhatják, kutathatnak benne, közösségi oldalakon oszthatják meg és megrendelhetnek belőlük nyomtatott változatot.
   
A gyűjtemény részét képezi az angolszász országok legnagyobb törvényszéki fotókollekciója, sok közülük még üveglapra készült. Szintén az archívum része egy hatalmas képgyűjtemény a város összes épületéről, ezeket az 1980-as évek közepén 35 mm-es filmre készítették.
   
Technikai és pénzügyi okokból az ingyenes gyűjteménybe nem kerülhetett bele a város nagy értékű, 1939 és 1941 között az összes épületről készült fényképeket tartalmazó részlege. Az archívum a http://www.nyc.gov/html/records/html/gallery/home.shtml www.nyc.gov/html/records/html/gallery/home.shtml címen érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.