Emlékezés egy szenvedélyes életre

Kalapács alatt Picasso múzsái

Hosszú és szenvedélyes életet tudhatott magáénak Pablo Picasso, talán emiatt is vált a XX. század egyik legkeresettebb festőjévé.

2012.04.24 23:14MTI

A Christie's aukciós ház május 1-jén e szenvedélyes férfinak állít emléket, amikor egyszerre bocsát eladásra hat olyan képet, amelyeket múzsáiról festett.
   
Az 1932 és 1968 között készült festmények különböző gyűjteményekből származnak, összértéküket 30 millió dollárra becsülik.
   
"Minden impresszionista és modern alkotó közül Picasso a leginkább eladható. Jelenleg növekvő érdeklődést tapasztalunk a nőket - kedveseit - ábrázoló alkotásai iránt, mivel ezeken keresztül könnyebb megérteni pályafutásának különböző korszakait" - mondta Brooke Lampley, a Christie's részlegvezetője.
   
A kínálatban első helyen a Deux nus couches (Két fekvő akt) című, 1968-ban keletkezett kép szerepel, amely Jacqueline Roque-nak, Picasso második feleségének portréja. Az alkotásért 8-10 millió dolláros leütési árat vár az árverési ház.
   
"Ő volt élete utolsó társa, a leghosszabb és legsikeresebb kapcsolata" - magyarázta Lampley. Roque és a festő húsz éven át voltak házasok, egészen Picasso 1973-ban, 91 éves korában bekövetkezett haláláig. Jacqueline több száz képéhez szolgáltatott témát.
   
A kínálatban szerepel festmény Fracoise Gilot-ról, akitől Claude és Paloma Picasso született, Dora Maarról, akivel a 30-as évek végén, a 40-es évek elején volt legszorosabb a kapcsolatuk, valamint Marie-Thérese Walterről, akit a Le repos - A pihenő nő című képen 1932-ben örökített meg. Ezért a műért 5 és 7 millió dollár közötti összeget vár az aukciós ház.
   
"Picassót jobban ismerik mint absztrakt festőt, aki erőszakosan torzítja el a női testeket. Ez a munka azonban különleges az életműben, aki szereti Picassót, annak valóságos reveláció lehet" - méltatta a képet Brooke Lampley.
   
A Christie's nagy reményekkel tekint a mostani árverés elé, mivel az elmúlt 15 évben a Marie-Thérese Waltert és a Dora Maart ábrázoló képek rekord árakat értek el az aukciókon. Lampley ezt azzal magyarázza, hogy a női figurák különösen népszerűek az utóbbi évtizedben, és növekszik az érdeklődés Picasso későbbi, illetve a figuratív munkái iránt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.