Kortárs magángyűjtemények

Kiállítás Gerendai Károly képzőművészeti gyűjteményéből

Kortárs magángyűjtemények XVII. címmel 18 képzőművész munkáiból - Gerendai Károly kulturális szervezőnek, a Sziget fesztivál alapítójának a gyűjteményéből - nyílik kiállítás szerdán a Godot Galériában.

2012.04.24 13:46MTI

DrMáriás Béla író, festő, zenész, a Tudósok együttes frontembere elmondta az MTI-nek, hogy Gerendai Károly 20 éve kezdte gyűjteni kortársai alkotásait, méghozzá teljesen spontán módon. Kezdetektől fogva leginkább a zene határozta meg, hogy kiktől vett képeket. Szereti a képek alkotóit és szereti munkáikat. A szigeti irodája és házának valamennyi fala ezekkel a képekkel van tele - jegyezte meg.

Gerendai baráti társaságában is voltak, akik elkezdtek gyűjteni, de Gerendai a legmagasabbra jutott, és a legjobb gyűjteményt, több mint 250 munkát mondhat magáénak. Olykor jótékonysági árveréseken vásárolt, például a Bátor Tábor javára - mondta el drMáriás.

ef Zámbó István, felLugossy László és Wahorn András művei adják a kiállítás alaphangját, de szerepel egy-egy alkotással a Franciaországban élő aatoth franyo, valamint Ádám Zoltán, Bada Dada, Gerhes Gábor, Nádler István, Bukta Imre, Fehér László, El Kazovszkij, Mulasics László, drMáriás, Nagy Kriszta Tereskova, Tarr Hajnalka, Soós Nóra, Swierkiewicz Róbert és Várnai Gyula.

A Godot Galériában május 26-ig látható kiállítás kurátora Stánitz Zsuzsanna művészettörténész, ő válogatott Gerendai képeiből oly módon, hogy bemutassa a gyűjtemény gerincét adó műveket - foglalta össze drMáriás, aki a tárlatot megnyitja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.