Május 12-én

A Tindersticks mély érzelmeket tolmácsol az A38 hajón

A zenéjével a legmélyebb érzelmeket bemutatni képes zenekar, a brit Tindersticks végre magyar színpadra lép és május 12-én új stúdióalbumát, a The Something Raint mutatja be a fővárosi A38 állóhajón.

2012.04.22 15:22MTI

Az alternatív rock, a dzsessz és a soul elemeit ötvöző nottinghami Tindersticks több mint húsz éve van a pályán, 1991-ben alakult. Az idén februárban megjelent The Something Rain a zenekar kilencedik stúdióalbuma, egyben egyik legjobb munkája. Az anyagot bemutató turné május 7-én Bécsben indul, a Tindersticks Varsó és Újvidék érintésével érkezik öt nappal később Budapestre, ahol korábban még soha nem játszott.

A Tindersticks a kilencvenes évek egyik legjellegzetesebb hangú brit csapata volt, amely akusztikus zenéjével és Stuart Staples énekes meleg orgánumával a legmélyebb érzelmeket volt képes visszatükrözni, elsősorban a szerelmet és a fájdalmat - a Curtains nyitódalán, az Another Night Inen szerelmesek tízezrei sírtak. Az akkori zenei hangzásoktól eltérő melankolikus és elegáns produkció az első három lemezen (Tindersticks 1993, Tindersticks 1995, Curtains 1997) csúcsosodott ki, ezeket az albumokat a mai napig kritikai és közönségkultusz övezi.

Staplest - aki Isabella Rossellinivel is énekelt duettet - hasonlították már Nick Cave-hez (a Tindersticks volt is Cave és a Bad Seeds előzenekara), az együttes ugyanakkor mindig visszafogott tudott maradni. Felléptek Észak-Amerikában, Oroszországban, a Montreux-i Dzsesszfesztiválon, Claire Denis francia filmrendező több filmjéhez (Nénette és Boni, Kínzó mindennapok) készítettek zenét.

A 2003-ban kiadott Waiting for the Moon című stúdióalbum után megbomlott az addig együtt dolgozó hat zenész együttműködése: Staples a szólókarrier felé fordult (két saját lemezt készített), az addig meghatározó Dickon Hinchliffe távozott a zenekarból, és úgy tűnt, a Tindersticksnek vége. Egyetlen koncertre állt össze az együttes, 2006 szeptemberében a londoni Barbican Centerben, amikor második albumuk anyagát adták elő teljes egészében, ironikus Don't Look Back (Ne nézz vissza) címmel.

Staples aztán 2007-ben két másik alapítótaggal, David Boulterrel (billentyűs hangszerek, tangóharmonika) és Neil Fraserrel (gitár) újjáalapította a zenekart. A Tindersticks azóta elkészült munkái a jól bevált dalfelépítések mellett valamivel optimistább, vidámabb hangvételűek, igaz ez az idén februárban megjelent The Something Rain című anyagra is. A triót jelenleg Dan McKinna (basszusgitár, billentyűsök) és Earl Harvin (dob, ütősök) egészíti ki a stúdióban és a színpadon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.