YntermemorY

Konferenciaszeánsz: Bernáth/Y Sándorra emlékezik az A38

A január 13-án elhunyt Bernáth/Y Sándor (1949-2012) festő, tervezőgrafikus, a Bizottság együttes alapító tagja emlékére Y címmel kiállítás nyílik életművéből az A38 rendezvényhajó galériájában kedden, este pedig YntermemorY címmel "konferenciaszeánszot" tartanak ugyanott performansszal és zenével.

2012.03.04 15:47MTI

Tóth Árpád, a Neon Galéria tulajdonosa, a Bernáth/Y kiállítás társszervezője elmondta, hogy Bernáth/Y Sándor a kortárs magyar művészeti élet meghatározó alakja volt és a tárlaton több évtizedes festői életművéből 15 festményt, képregénygrafikát mutatnak be, továbbá egy plakátot, amely a Fiatal Művészek Stúdiója 1980-as kiállítására készült, és egy figurát ábrázol, amint a fürdőkádban égő újságot olvas.

A festmények között látható lesz kép a korai korszakból, mint például a Rom című, amely még soha nem volt kiállításon, a szocialista realizmuson ironizáló Édesbrigád sorozat, vagy a Tanulni, tanulni... a harmadikat elfelejtettem című munka, majd a 80-as évek második feléből, az új festészet korából a Keresztanya macskával, a Mákostészta, vagy az 1992-ben készült AstroMithoPorno című, 12 darabból álló 20 x 20 centiméteres képek sorozata. Bernáth/Y képeiből 2010 őszén rendezett tárlatot a Neon Galéria.

Igaz, hogy a művész festői korszakából kimaradt 15 év, de az utolsó egy-két évben újra elkezdett festeni. Azt tervezték, hogy idén folytatják a kiállítássorozatot a galériában.

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban tavaly a Fotórealizmus című tárlaton látható volt egy képe, a Megadott cím (Ki tud róluk?) nevű alkotás.

Ugyancsak tavaly "Sírba visztek" - a Bizottság a Műcsarnokba megy című tárlaton szintén volt három műve - mondta el a szervező. A nyitás utáni "konferenciaszeánszon" - a néhai művész használta e kifejezést a baráti összejövetelekre - többek között Bernáth/Y fiai, Samu és Zsiga lép fel a Káderek punk-rock zenekarral, Szkárosi Endre és Ladik Katalin költők pedig performanszot mutatnak be.

Ynspirátor címmel rendeznek záróeseményt, amelyen videovetítés és beszélgetés lesz Bernáth/Y Sándorról március 13-án az A38 Kiállítóhelyén.

A belépés ingyenes valamennyi Bernáth/Y programra. A kiállítás, amely március 18-ig tart nyitva, az A38 hajó és a Neon Galéria együttműködésében valósul meg, létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.