L. Simon László választ vár Réthelyi Miklóstól

Indult-e végrehajtási eljárás a Magyar Nemzeti Galéria ellen?

Indult-e végrehajtási eljárás a Magyar Nemzeti Galéria ellen? címmel írásbeli kérdést nyújtott be kedden az Országgyűlésben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez L. Simon László fideszes parlamenti képviselő.

2012.04.17 19:40MTI

A dokumentumban a sajtóban megjelentekre utalva az áll: "a nyilvánosságban a legsúlyosabb vélelmezések jelentek meg, vagyis hogy a múzeum falán látható képek, nemzeti értékek némelyikét is lefoglalhatja a végrehajtó".
   
Az értesülések szerint egy közismert műtárgy-szállítmányozó cég kezdeményezte a végrehajtást a Magyar Nemzeti Galéria ellen - írta L. Simon László, aki szerint kiemelten fontos közgyűjteményről van szó. A képviselő választ vár arra, hogy "igaz-e egyáltalán a sajtóértesülés, s ha igen, akkor melyik műtárgy-szállítmányozó cég kért végrehajtást az intézmény ellen", s a dokumentum szerint arra is kíváncsi, hogy mennyi a Magyar Nemzeti Galéria lejárt tartozása a szóban forgó céggel szemben.
   
"Amennyiben a hír igaz, kérem szíves tájékoztatását arról is, hogy ugyanez a cég dolgozik-e más állami közgyűjteményeknek, van-e ezeknek a közgyűjteményeknek tartozásuk ezen cég felé, s ha igen, milyen mértékű" - vetette fel.
   
L. Simon László tájékoztatást kért a minisztertől arról, milyen javaslata van a tárcának a helyzet kezelésére, "s hogy ezek után is indokoltnak tartják-e a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum egyesítését".
   
A Népszava szerint a Magyar Nemzeti Galériában végrehajtó járt a napokban, mert egy beszállító cég két éve hiába várja körülbelül 20 millió forintját. A lap információi szerint más cégek is jogi útra terelték az ügyet, a galéria számláján inkasszó van. A közgyűjtemény teljes lejárt tartozásállománya meghaladja a 150 millió forintot. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) megerősítette a Népszavának a végrehajtói látogatásról szóló hírt, de arról nem tájékoztatott, hogyan oldják meg a helyzetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.