Minden kicsit kínaibb lesz

Kínaiak is belenyúlnak a harmadik Vasemberbe

Kínai partnerek bevonásával készíti el az amerikai Disney stúdió a Vasember című képregény alapján Robert Downey Jr. főszereplésével az akciófilm harmadik részét.

2012.04.17 14:59MTI

A népszerű színész mellett Gwyneth Paltrow és Don Cheadle is visszatér korábbi szerepeiben, a filmet idén forgatják le - közölte a Disney és kínai partnere, a DMG Entertainment. A DMG producerként vesz részt a munkálatokban, de arról nem közöltek híreket, hogy a forgatás a távol-keleti országban zajlik-e majd.
   
"A kínai közönség szereti a Vasembert, így kínai elemeket és kínai történetet adunk a történet harmadik részének" - fogalmazott a Disney kínai ágával foglalkozó Stanley Cheung. A Disney és a pekingi székhelyű DMG a közös munkáról csak annyit tett közzé, hogy a kínai partner anyagilag támogatja a projektet, részleteket viszont nem ismertettek.
   
Külföldi filmes vállalatok sorra alapítanak közös vállalkozásokat kínai partnerekkel, hogy így terjeszkedjenek az ázsiai országban, ahol a jegybevételek egyre nagyobb ütemben nőnek, miközben az Egyesült Államokban és Európában zsugorodnak.
   
Kínában harmadával, kétmilliárd dollárra nőttek a jegyeladásokból származó bevételek 2011-ben, míg Észak-Amerikában két éve csökkennek, noha még így is sokkal nagyobb a kínai piacnál, 10,2 milliárd dolláros.
   
A távol-keleti ország kommunista vezetése azt szeretné, ha kínai stúdiók tanulnának Hollywoodtól, ezért csábító ajánlatokkal csalogatja Pekingbe az amerikai filmipar szereplőit.
   
A DMG Entertainment annak a DMG nevű cégnek a része, amelyet 1993-ban két kínai és egy amerikai partner hívott életre. A produkciós vállalat producerként vett részt a Bruce Willis és Emily Blunt főszereplésével készült Looper című thriller forgatásában, amely részben Sanghajban zajlott.
   
Az elmúlt évtizedben az állami filmforgalmazók csak 20 film vetítését engedélyezték évente a kínai piacon, a jegybevételekből származó összeg 13,5-17,5 százaléka kerülhet külföldre a szabályozások szerint. A kínai kormány nemrég bejelentette, hogy évi további 14 alkotást engedélyez, ha azok 3D-, vagy Imax-formátumban kerülnek a vászonra.
   
A Vasember az utóbbi évek legnagyobb - anyagi - sikerei között szerepelt a filmpiacon, a Disney szerint az első két rész 1,2 milliárd dollárt hozott a konyhára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.