Fenntartható építészet

Világszerte hat tervezőt díjaztak Párizsban

Hat tervező, norvég, iraki, holland, thaiföldi és francia szakemberek részesültek idén a fenntartható építészetet középpontjába állító Global Award for Sustainable Architecture elnevezésű díjban Párizsban pénteken.

2012.04.13 23:23MTI

A kitüntetettek között volt Adreas G. Gjertsen és Yashar Hanstad norvég tervezőpáros, az úgynevezett urgent arhcitecture képviselői. Az építészetnek ezen a területén tevékenykedő szakemberek elmaradott vidékeken, katasztrófa sújtotta területeken építenek biztonságos átmeneti otthonokat. A norvég építészek elsősorban Afrikában és Ázsiában dolgoznak az általuk még diákkorukban létrehozott TYIN nevű nem-kormányzati szervezet keretében.

Díjban részesült Szalma Szamar Damlúdzsi iraki tervező is. A szakember Londonban tanult, a zsűri most azt a munkáját ismerte el, amelyet Jemenben, a történelmi Hadramaut-vidéken végzett épületek felújításán. Damlúdzsi 30 éve tevékenykedik ezen a projekten egy alapítvány segítségével.

Kabulban tett építészeti erőfeszítései miatt ismerték el Anne Feenstra holland építészt, aki a helyi ismereteket felhasználva és az ott élőket is bevonva vesz részt a rekonstrukcióban.

Szurija Umpansziriratana thaiföldi építészt buddhista kolostorai révén díjazták, a tervező egy természettel teljes összhangban lévő szigeten végzi munkáját.

A hatodik kitüntetett Phillippe Madec francia építész, teoretikus, aki immár 20 éve az "ökofelelősség" hirdetője az építészetben.

A díjat minden évben a fenntartható fejlődés mellett elkötelezett építészek vagy csoportok kaphatják, idén volt a hatodik alkalom, hogy átadták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.