Itt lesz az egyik legjobb underground csapat

Jönnek a japánok: Boris és a Growing Budapesten!

Japán ugyan messze van, de legjobb underground zenekarainak híre Magyarországra is elér: a Boris e színtér egyik legismertebb együttesévé nőtte ki magát az elmúlt években - Az Isis-szal közös turné után ezúttal önállóan érkeznek Európába, az amerikai Growing kíséretében - Budapesten május 10-én, a Vörös Yukban szerepelnek.

2008.04.30 18:40ma.hu
Boris

Japán ugyan messze van, de legjobb underground zenekarainak híre Magyarországra is elér: a Boris e színtér egyik legismertebb együttesévé nőtte ki magát az elmúlt években.

A szabadidős zenekarként indult projekt ma egy hölgyet is magában foglaló trió felállásban működik, és 15 éves fennállása alatt a zenei kísérletezgetés számos határvidékére elvetődött: a punkot, a pszichedéliát a hard rockot és a drone metalt egyaránt érintette már.

Az Isis-szal közös turné után ezúttal önállóan érkeznek a japánok Európába, pontosabban az amerikai Growing kíséretében - Budapesten május 10-én, a Vörös Yukban szerepelnek.

Az 1993-ban alakult Boris hamar kinőtte azt a hardcore punk közeget, ahonnét eredetileg indult, s azóta albumról albumra új oldalukat mutatják meg.

Míg a '96-os debüt, az Absolutego a drone metal egyik alaplemezének tekinthető, addig például a 2002-es Heavy Rocks mintha már egy másik zenekar lemeze lenne: a címnek megfelelően a korai Motörhead, vagy éppen a Cream és a Blue Cheer hangzása köszön vissza rajta.

A sokszínűség és a kísérletező kedv máig jellemzi őket: az experemientális zörejektől mélázós pszichedélián át a meglepően nyers rockig mindent hallhattunk már tőlük.

Growing

Életművükben csak az olyan apró jelek segíthetnek eligazodni, mint amilyenre a zenekar vezetője, a - duplanyakú Ibanezen is játszó - Atsuo is rámutatott egyszer: a csupa nagybetűs BORIS lemezborítók rock és metal, a kisbetűs Boris, vagy boris lemezek pedig inkább experimentális tartalomra utalnak.

A Borist sokáig csak az underground leglelkesebb követői ismerték, mint a drone metal - vagyis a hosszan kitartott, és esetükben rendesen szét is effektezett, torzított alapokkal építkező - dalok egyik úttörőjét.

Komolyabb ismertséget a műfaj amerikai "nagyágyúja", a Sunn O))) zenekarral közös turnék és a későbbi eyüttműködés hozott nekik, hiszen az amerikai zenekarhoz kapcsolódó kiadó, a Southern Lord sokat segített lemezeik kiadásával, újrakiadásával.

Itt jelent meg eddigi legsikeresebb lemezük, a 2005-ös Pink is, amit aztán számos mérvadó szaklap választott be az év legjobb korongjai közé. A Boris sok más koprodukcióban is részt vett, például készült egy közös lemez Michio Kurihara japán pszichedelikus rockgitárossal és a Merzbow néven ismert japán zajguruval is.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.