Marburgban bukkantak a műre

Előkerült Bach egy kicsiny dala

A hesseni Marburg zenei archívumában Johann Christoph Friedrich Bach egy eddig ismeretlen művét, egy kis dalt fedeztek fel.

2012.02.20 12:59MTI

A Lipcsében született Johann Christoph Friedrich Bach, a nagy zeneszerző, Johann Sebastian Bach kilencedik fia volt, a Tamás-templom iskolájában édesapjától tanult zenét. A kutató a bajor állami könyvtár egyik gyűjteményében találta meg a darabot - jelentették be Münchenben.
   
"Ez csupán egy kis dal, de illeszkedik egy másik műhöz, egyébként is minden, a Bach-családdal kapcsolatos adat érdekes" - jegyezte meg Helmut Lauterwasser, a könyvtár munkatársa. Johann Christoph Friedrich Bach udvari csembalista és koncertmester volt Bückeburgban, ezért szokták bückeburgi Bachként emlegetni. A hét versszakos, szoprán hangra és csembalóra írt dal az előkelő Juliane von Hessen-Philippsthal esküvőjére készült a kutatók mostani tudása szerint.
   
A nemzetközi katalógusban fellelt kompozíció azt igazolja - vélik - hogy a levéltárakban és könyvtárakban még sok felfedezésre váró kézirat lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.