Már tizedszer rendezik meg

Kakasütés Várdarócon

Tizedik alkalommal tartják meg a horvátországi Várdarócon február 21-én, húshagyó kedden a hagyományos farsangzáró falunapi rendezvényt, a kakasütést.

2012.02.18 23:33MTI

Régi, több száz éves hagyományt újítottak fel tíz éve Várdarócon. Az idén is kakasjelmezes fiatalok vonulnak fel a drávaszögi magyar település utcáin, elsősorban telet űzni. A menetben kocsin húzott csónakkal és kályhával pedig az árvíztől védik meg a helybelieket - legalábbis a hagyomány szerint.
   
A kakasütés régen azt jelentette, hogy élő kakast temettek a földbe úgy, hogy csak a feje látszott ki és a bekötött szemű legényeknek doronggal kellett eltalálniuk a kakasfejet. A mai kakasütéseken a plüssből készül szárnyasokat már nem ifjak, hanem leányok veszik célba - továbbra is bekötött szemmel. Aki eltalálja, édességet kap ajándékba és azt tartják, hogy az illető hamarosan férjhez is megy.
   
A várdaróci kakasütésről Micheli Tünde, az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap főszerkesztő-helyettese elmondta, hogy a gazdag kulturális program keretében fellépnek Várdaróc magyarországi testvértelepülései, Birján tánccsoportjai, a kopácsi Arany János Magyar Kulturális Egyesület humorista csapata és a helybeli tánccsoport.
   
A farsangi idényt záró egész napos rendezvényt főzőverseny zárja, amíg a kakaspörkölt készül, farsangi fánk és forralt bor is várja a látogatókat, akik főleg a környező településekről érkeznek, de Horvátország távolabbi városaiból, még Zágrábból is ellátogatnak a drávaszögi településre.
   
Várdaróc az idén ünnepli első írásos említésének 800. évfordulóját. Az egész éves programsorozat első rendezvénye a kakasütéses falunap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.