Balázs Pál 84 éves korában hunyt el

Végső búcsút vesznek a délvidéki humoristától

Szerdán vesznek végső búcsút Újvidéken a 84 éves korában elhunyt Balázs Pál humoristától, publicistától, műfordítótól.

2012.02.15 09:53MTI

Balázs Pál a vajdasági Temerinben született 1928. február 23-án. A gimnáziumot Szabadkán végezte, a tanárképző főiskolát Újvidéken, majd 1952 és 1959 között tanár volt a szabadkai óvónőképzőben. Ezt követően 1959-től az Újvidéki Rádió szerkesztőjeként dolgozott. Már korábban, 1955-ben a Mézeskalács folyóirat szerkesztője lett és 1966-ig töltötte be ezt a tisztséget. Tagja volt a Jugoszláv Írószövetségnek is.
   
Balázs Pálnak több mint 1500 műfordítása jelent meg tankönyvekben, folyóiratokban, rádióban és televízióban, csaknem 3 ezer humoreszket és politikai szatírát írt. Gyermekverseit öt nyelvre fordították le. Írt hangjátékokat, mesejátékokat, operalibrettót. Emellett 11 tankönyv szerkesztője, társszerkesztője.
   
Újabb írásai az Újvidéki Rádióban és a Hét Napban jelentek meg, a Magyar Rádió első külföldi nívódíjasa volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.