Nagy sikerrel mutatták be a darabot

A pitbull cselekedetei Párizsban

Nagy sikerrel mutatta be csütörtök este Párizsban a Kárpáti Péter vezette Titkos Társulat A pitbull cselekedetei című előadást, amely február 12-ig összesen négy alkalommal látható az MC 93 Bobigny kulturális központ Le standard idéal című színházi fesztiválján.

2012.02.10 10:45MTI

Kilencedik alkalommal rendezik meg január 27. és február 13. között azt a nemzetközi színházi találkozót, amely egy évtizeddel ezelőtt elindította a Krétakör Színházat a világsiker felé. A Trafó, a Füge és a Titkos Társulat közös produkciójában tavaly októberben Budapesten készült előadás a fesztiválmeghívást annak köszönheti, hogy Patrick Sommier igazgató kíváncsi volt arra, hogy Schilling Árpád társulatának felbomlása óta hol játszik Nagy Zsolt. Elment őt megnézni Budapestre, mégpedig a Trafó melletti Tündérgyár romkocsmába, ahol A pitbull cselekedetei főszerepét próbálta, s még a budapesti bemutató előtt meghívta az előadást Párizsba.
   
"A sokszor felszínes francia sztorikkal ellentétben ennek a darabnak a története egyszerűen hihetetlenül mély: egy idegen bejut egy lakásba és felborítja mindenki életét" - indokolta választását a párizsi bemutatót követően a fesztiváligazgató. Hozzátette: "(A főszereplő) Nagy Zsolt hatalmas és felkavaró színész, de a többiek is kiválóak, mindenekelőtt Stefanovics Angéla hihetetlen".   
   
"Welcome Home (Isten hozott itthon)" - így üdvözölte a Bobigny kulturális központ Nagy Zsoltot, aki három év után tizedik alkalommal tért vissza Párizsba játszani. Korábban a Krétakör előadásaival vendégszerepelt a francia fővárosban.
   
"Tényleg olyan, mintha hazajönnék Párizsba. Hiányzik Franciaország, de mostanában rengeteg dolgom van Magyarországon, így igazából nincs sok időm vágyakozni" - mondta a színész, aki az évad kezdete óta a Nemzeti Színház társulatának a tagja.
    
Kárpáti Péter A pitbull cselekedeteit kifejezetten Nagy Zsoltnak írta, aki a veszélyes és dühös próféta szerepében egy pitbullra hasonlít, a címet is ez adta. A mű egy ősi kisázsiai legenda alapján született, amely a Koránban, a  zsidó meseirodalomban, a keresztény krónikákban is szerepel, népmese is lett belőle, de a darab a mai Budapesten játszódik, ahol egy pár lakásába hirtelen betoppan egy idegen és felborítja az életüket. 
   
A darab szövegét Kárpáti Péter írta, az előadást a szerző, a színészek (Nagy Zsolt és Stefanovics Angéla mellett Szabó Zola, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa, Boross Martin) és Sebők Bori dramaturg közösen rendezték. A munkát korábbi előadások létrehozása (Szörprájzparti, Nick Carter) és egy improvizációs műhelykísérlet, a Vándoristenek előzte meg, amelyek során három év alatt saját repertoárral rendelkező, önálló színházi közösséggé vált a Kárpáti Péter vezette Titkos Társulat. A szerző elmondta, hogy az októberi bemutató óta az előadást az évad végére meghívták a nyitrai fesztiválra, s egyéb vendégszereplésekről is folynak már tárgyalások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.