Bemutatják A tanítónő című színművet

Szerelem és csalódás a Nemzeti Színházban

Elsöprő érzelmek, szerelem és csalódás - Bródy Sándor A tanítónő című, történelmi és társadalmi problémákat is feszegető klasszikus színművét Novák Eszter rendezésében mutatják be a Nemzeti Színház nagyszínpadán pénteken.

2012.02.02 19:24MTI

Bródy Sándor száz éve írt "falusi életképe" ma is minden elemében ismerős: a korrupció, a zaklatás, az álszent gőg, az irigység, az unalom - minden olyan, mint ma, de még a boldog békeidők finomabb árnyalataival.
   
Tóth Flóra - akinek szerepében egy fiatal egyetemista, Szilágyi Csenge debütál - elvégezte Pesten a tanítóképzőt, és most első munkahelyére, egy bácskai faluba érkezik. Tele van izgalommal, tettvággyal: végre tanítani fog! Alig várja, hogy befogadja a kedves kis falu. Öt hónap múlva azonban megtiporva, szétszaggatva, agyon alázva menekül innen. És az egész szörnyű faluval együtt maga mögött hagyja élete nagy szerelmét is.
   
Az előadásban ifj. Nagy István édesanyját játszó Molnár Piroska arról beszélt, hogy a darab ma is aktuális, mint mondta, sajnos nem sok minden változott megírása óta.
   
Élő, ma is jól előadható színdarab, sok jó szereppel - jellemezte A tanítónőt, hozzátéve, hogy a nézők nem fognak csalódni, ha eljönnek megnézni.
   
Novák Eszter arról beszélt, hogy A tanítónő nagyon eklektikus darab: "hatalmas, elsöprő érzelmekkel van tele, szerelemmel, csalódással, morállal, befogadással, toleranciával foglalkozik, nagyon eklektikus stílusban, amely rettenetesen érdekes".
   
Elárulta, hogy egy olyan előadást szeretett volna készíteni, amely egy kicsit hozzátesz nemzeti önismeretünkhöz. Mint rámutatott, A tanítónő egy igazán nagyszerű klasszikus magyar darab, mélyen beleágyazva a magyar történelmi és társadalmi problémákba, amelyek 100-150 év alatt jottányit sem változtak. "Talán egy kicsit közelebb jutunk önmagunk megértéséhez, hogyha foglalkozunk vele, és talán ehhez egy kicsit hozzátesz az előadás is" - fogalmazott a rendező.
   
Szilágyi Csenge a tanítványa, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az osztályába jár, a szerep, mint mondta, nagyon neki való. "Mélyen bízom a tehetségében, úgy gondolom, hogy a választást igazolni fogja a közönségnek is" - tette hozzá.
   
A darabban Szilágyi Csenge és Molnár Piroska mellett ifj. Nagy Istvánként Nagy Zsolt látható, további szerepekben Bodrogi Gyula, Hevér Gábor, Szarvas József, Mészáros Piroska, Blaskó Péter, Znamenák István, Mátyássy Bence, Makranczi Zalán, Marton Róbert, Újvári Zoltán, és Radnay Csilla játszik. A jelmeztervező Zeke Edit, a díszlet Khell Zsolt, a zene Lázár Zsigmond munkája.

Bródy Sándor: A tanítónő Fotó: MTI

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.