Szlovénia legrangosabb komolyzenei eseménye

A Ljubljana Festival 60 éves

Rangos komolyzenei koncertekkel ünnepli nyáron 60. születésnapját a Ljubljana Festival, Szlovénia legrangosabb komolyzenei fesztiválja, amelynek nyitókoncertjét a Bécsi Filharmonikusok adják június 20-án.

2012.01.16 08:35MTI

A világhíres bécsi zenekart Sir Simon Rattel vezényli a ljubljanai művészetek házában, a Cankarjev domban. A koncertek közül kiemelkedik a Szentpétervári Filharmóniai Zenekar föllépése, a karmesteri pálca Jurij Tyemirkanov kezében lesz. A híres operaáriákból összeállított hangversenyen föllép a neves albán szoprán, Inva Mula és az olasz bariton, Leo Nucci, vezényel a horvát karmester, Ivo Repusic.
   
A jubileumi fesztiválon zenélni fog a Wiener Concert-Verein kamarazenekara, amely a Bécsi Szimfonikusok zenészeiből alakult 1987-ben, és a perugiai kamarazenekar.
   
A szentpétervári Mariinszkij Színház zenekara ad koncertet Valerij Gergiev vezényletével és a Maribor2012, Európa egyik idei kulturális fővárosának nemzetközi zenekara élén három hangversenyt vezényel a szlovéniai születésű avantgárd zeneszerző, Vinko Globokar, aki nemzetközi mesterkurzust is tart.
   
A balett szerelmesei élvezhetik a lausanne-i Bejart Ballet társulat előadásában Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művét. Magas színvonalú előadásra számíthatnak, akik megnézik a Bronowski produkció kultikus musicaljét, a Jézus Krisztus Szupersztár címűt.
   
A dráma műfajának kedvelői megnézhetik többek között az Atelje 212 belgrádi színházi társulat előadásában Miroslav Krleza Glembay család című darabját Boris Cavazza nagyszerű szlovén színésszel, aki náci Glembayként lép színpadra. Tomaz Pandur, a neves szlovén színházrendező görög tragédiát, a Medeát állítja színpadra.    
   
Bemutatkozik a Ljubljana Festiválon a Horvátországban, a Brijuni szigeteken működő Ulysses színház, amelyet a nagy hollywoodi filmes karriert befutott Rade Serbedzsija színész alapított. Tavaly augusztusban Angelina Joli amerikai filmsztár megnézte a horvát államfő, Ivo Josipovic kíséretében az Ulysses színházban Shakespeare Lear király című drámáját, amelynek főszerepét Serbedzsija alakította.
   
Ljubljanában megtartják Vlado Keslin népszerű folk- és rock énekes, gitáros hagyományos koncertjét a Kongresszusi téren, zenélni fog a szlovén rádió és televízió szimfonikus zenekara a legjobb szlovén énekes szólisták részvételével - részletezte a nyári koncerteket a szlovén fesztivál honlapja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.