Folytatódik az irodalmi-zenei koncertsorozat

Laár a Millenárison

Tovább folytatódik a Kávészünet zenekar irodalmi-zenei koncertsorozata idén a Millenáris Fogadó épületében.

2012.02.04 11:40MTI

A "vers-zenésítő" zenekar havi rendszerességgel rendezi meg irodalmi klubját: február 16-án pedig Laár András író, humorista, valamint egy vonós kvartett színesíti majd a műsort.

A klubesteken különböző művészeti ágak ismert képviselői vesznek részt; kortárs költők legújabb költeményeiket mutatják be, zenészek, énekesek, színészek közös verses produkciót adnak elő a Kávészünettel, valamint saját műveikből is ízelítőt adnak. A koncertek különlegessége, hogy minden alkalommal új programmal állnak elő a zenészek.

A formáció az előadásokon túl a közönséget is versírásra buzdítja; a hozzájuk beérkező költemények legjobbjait feldolgozzák és beépítik a műsorba.

A Zenélő Versek Klubhoz kapcsolódva Trendhagyó Irodalomóra címmel a zenekar a tavalyi év során egy különleges kezdeményezést is az útjára indított. Kovács Krisztián a program megálmodója és kidolgozója kifejtette: úgy gondolták, a megzenésített versek könnyebben tanulhatók és jobban rögzülnek, mint a hagyományos iskolai keretek között elsajátított költemények.

A program keretében a zenekar - esetenként más zenészekkel is kiegészülve - iskolai koncerteket ad a megzenésített kortárs és klasszikus költők verseiből. A koncert után egy héten keresztül a diákok a zenekar Facebook-oldaláról letöltik az elhangzott darabokat, amelyeket két hét elteltével tanáraik számon kérnek tőlük. A pedagógusok hagyományos módon osztályzatokkal értékelik a teljesítményt és az érdemjegyeket megküldik a szervezőknek, akik összesítik az eredményeket.

"Tavaly 19 iskolában járt a zenekar és a csaknem nyolcezer diák teljesítményéből készült felmérés alapján kijelenthető, hogy a program 100 százalékos sikert ért el, ugyanis a tanulók eredményei a megzenésített versek tekintetében sokkal jobb átlagot mutattak, mint korábban, a hagyományos módon megtanult költeményeknél" - hangsúlyozta Kovács Krisztián.

A zenekar nem csak magyar verseket dolgoz fel; elsőként zenésítették meg a 2011-ben irodalmi Nobel-díjat kapott svéd költő, Tomas Tranströmer néhány versét, amelyet a svéd nagykövetségen tartott koncert keretében adtak elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.