Válogatás csaknem ezer felvételből

Január végéig meghosszabbították a győri Capa-kiállítást

Január végéig meghosszabbították Robert Capa, a világ egyik legismertebb haditudósító fotósa képeiből rendezett kiállítást Győrben.

2012.01.13 10:59MTI

A Budapesten Friedmann Endreként született fotós munkássága iránti érdeklődés miatt eltértünk az eredeti tervtől és nem zárják be a Mozgásban című kiállítást január 22-én – mondta Grászli Bernadett, a győri Városi Művészeti Múzeum igazgatója pénteken.
   
A tárlat negyven képet mutat be a négy kontinens 23 országának fegyveres konfliktusairól tudósító magyar származású Robert Capa (1913-1954) életművéből. Az igazgató kiemelte, hogy a spanyol polgárháborúban készített felvételek, a második világháború harcainak képei, köztük a normadiai partraszállás megörökítése, majd az ázsiai haditudósítások a XX. század lenyomatai. A válogatásban helyet kaptak a Capa művészbarátairól, egyebek között John Steinbeckről és Henri Matisse-ról készült portrék is.
   
A Váczy Péter Gyűjtemény emeleti terében található tárlat látogatóit a művész egyik korai, Trockijról készült képriportja fogadja, a záró felvétel pedig indokínai szántóföldön dolgozó idős parasztembert ábrázol.
   
Az anyagot abból a csaknem ezer felvételből válogatták, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum 2008-2009 fordulóján vásárolt a Capa hagyatékát őrző New York-i International Center of Photography gyűjteményéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.