Teljes terjedelmében közzéteszik

Auschwitzi vázlattömb - Rajzok a haláltábor hétköznapjairól

Teljes terjedelmében közzéteszik az úgynevezett auschwitzi vázlattömböt, amelyben egy ismeretlen alkotó 22 oldalon dokumentálta a hajdani haláltábor hétköznapjait.

2012.01.12 21:31MTI

A képeslapnagyságú rajzok egyedülálló gyűjteményt képeznek. A művész egyértelműen abban reménykedett, hogy valaki majd megtalálja a vázlatokat és a holokauszt tanúivá teszi azokat - mondta Agnieszka Sieradzka, az auschwitzi múzeum műkincsgyűjteményének gondozója.
   
Rajzain az ismeretlen alkotó megörökítette a túlélésért vívott hétköznapi küzdelmet, a beteg foglyok megölését, de még az SS-csapatok teherautóinak rendszámát is.
   
A rajzokhoz lengyel és angol nyelvű magyarázatot csatoló kötethez a múzeum internetes könyvesboltján keresztül lehet hozzájutni. A könyv tartalmazza egykori foglyok visszaemlékezéseit is.
   
A vázlattömböt 1947-ben találták a gázkamrák és a krematóriumok közelében.
   
A megszállt Lengyelországban az auschwitz-birkenaui volt a legnagyobb náci megsemmisítőtábor, ahol rengeteg embert gyilkoltak le, többségében a megszállt európai országokból odahurcolt zsidókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.