Idén is vitázhatnak a középiskolások

Újra indul a Szóval!?

A tavalyi sikerre való tekintettel idén újra megrendezik a középiskolásoknak szóló Szóval?! országos vitaversenyt, a program csütörtökön Hajós András és Fábry Sándor mintavitájával vette hivatalosan kezdetét.

2012.01.12 17:26MTI

A középiskolásoknak szóló disputaversenyt az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium közös szervezésében jön létre. A Szóval?! célja a vitakultúra megismertetése, a fiatalok érvelési és kommunikációs készségeinek fejlesztése, valamint a fiatalok európai uniós tudásának bővítése egy szórakoztató stratégiai játék segítségével - ismertette csütörtökön a vetélkedő lényegét Lévai Balázs, a verseny konzorciumának tagja. A csapatok jelentkezését február 2-án 12 óráig várják.
   
A vitaverseny három fordulón át (előválogató, regionális döntők és országos döntő) teszi próbára a résztvevő csapatok vitatudását. Az egyes fordulókhoz különböző témákat kapnak a versenyzők, amelyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódik.
   
A disputa, a vitázás szabályozott formája, így azokat a vitákat nevezik disputának, amelyekben előre meghatározott, hogy ki, mikor és miről beszélhet - ismertették a szabályokat a szervezők. A disputában a vitázók célja, hogy meggyőzzék hallgatóságukat - és a közönség soraiban ülő bírókat - képviselt álláspontjuk érvényességéről.
   
Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a csütörtöki tájékoztatón ismertette az idei verseny három fő témakörét: 2012-ben a vitatémák az európai gazdasági válsághoz, az unió bővítéséhez és annak lehetséges határaihoz kapcsolódnak majd. Kiemelte: tavaly 171 csapat vett részt a megmérettetésen, mindannyian nagyon felkészülten és lelkesen disputáztak.
   
A csütörtöki "mintavitában" Hajós András és Fábry Sándor mutatta be a vetélkedő lényegét, amely a végén - Fábry Sándor szavaival - inkább "antivitába" csapott át, a két médiaszemélyiség azt mutatta be, hogyan ne érveljenek a versenyzők. Fábry Sándor a tájékoztató végén a verseny leendő győzteseit meghívta műsorába.
   
Ebben az évben az "EUvonal" is csatlakozik a programhoz, tőlük a versenyen induló csapatok online, illetve telefonon kaphatnak segítséget és szakmai iránymutatást felkészülésükhöz. Az EUvonal elérhetőségei, valamint számos érdekes kisfilm, oktatási anyag és online játék a www.szoval.eu oldalon tekinthető meg.
   
A versenyt idén is sok érdekes kiegészítő program kíséri majd, ezekben nem csak a disputázó fiatalok vehetnek részt. Ilyen lesz többek között a Rap-szódia, a kulturált vitázás és az Európai Unió aktuális kérdései kapcsán induló a rapszöveg-író megmérettetés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.