Rekorderek

A Vatikáni Múzeumok az "ötmilliósok klubjában"

Tavaly félmillióval nőtt és első ízben meghaladta az ötmilliót a Vatikáni Múzeumok látogatóinak száma.

2012.01.11 23:13MTI

A múlt év folyamán 5 078 004 látogató kereste fel a pápai múzeumokat, és ezzel első ízben sikerült átlépni az ötmilliós álomhatárt - közölte Antonio Paolucci múzeumigazgató a L'Osservatore Romano vatikáni napilap szerdai számában.

Az igazgató elégedetten nyugtázta, hogy a pápák által öt évszázad alatt felhalmozott műkincseknek köszönhetően a vatikáni múzeumegyüttes egyre inkább bekerül a világ nagy múzeumainak legszűkebb körébe.

Európában a Vatikáni Múzeumok állják a versenyt a párizsi Louvre-ral, a londoni British Museummal, a madridi Pradóval vagy a szentpétervári Ermitázzsal - mutatott rá Paolucci, aki összehasonlításképpen felhozta azt is, hogy Itália legrégebbi és leglátogatottabb galériája, a firenzei Uffizi-képtár "csak" évi másfél millió látogatót vonz.

A Vatikáni Múzeumok immár a világ vezető múzeumi központjainak tíznél nem több tagú szűk köréhez tartozik - mondta az igazgató, rámutatva arra is, hogy az "ötmilliósok klubjába" kerülés korábban nem ismert problémákkal szembesíti és újszerű megoldásokkal való kísérletezésre készteti a múzeumokat, így a vatikánit is.

Bár a látogatottságot tekintve a Vatikáni Múzeumokat megelőzi a párizsi Louvre a tavalyi 8,5 millió látogatóval, a British Museum (2010-ben 5,8 millió látogató) és a New York-i Metropolitan Museum of Art (2010/11-ben: 5,6 millió), a gyűjtemények ismertségét, a környezet vonzó voltát, a látogatók fogadásának minőségét és a szolgáltatások színvonalát tekintve a Cultor College független nemzetközi kulturális egyesület a harmadik helyre sorolta a pápák múzeumegyüttesét a Louvre és a Metropolitan után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.