Józan világi jelleg

"Intoleráns világiság": Vatikánban nem szeretik diszkriminációmentességet

A "józan világi jelleg" mellett ma Európában jelen van egy "intoleráns világiság" is, amely "nyílt konfliktusban áll a hagyományos keresztény értékekkel" - jelentette ki Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár kedden a Vatikánban.

2011.11.22 15:29MTI

A pápai állam "miniszterelnöke" az Európai Püspöki Konferencia Tanácsának (CCEE) ülésén beszélt.

A tanács - amelynek elnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek - "Európa és az új evangelizáció" címmel tartott űlést.

A magyar bíboros arról beszélt a Kathpress katolikus hírügynökség ismertetése szerint, hogy ma Európában hátrányos megkülönböztetés éri a keresztény hívőket. Ugyanakkor paradox módon a szekuláris világ is szomjazik Istenre és keresi az élet értelmét. Ezért a keresztényeknek továbbra is síkra kell szállniuk a hitük hirdetéséért, ahelyett, hogy a körülmények esetleges jövőbeli javulására várnak - fejtette ki Erdő Péter a Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint.

Tarcisio Bertone szerint az "intoleráns világiság" gyakran fegyverként használja a "diszkriminációmentesség" jelszavát, így próbálja "megfojtani" a hagyományos keresztény értékeket, és létrehozni "a relativizmus diktatúráját". A vatikáni államtitkár utalt "férfi és nő közötti házasságra", "az élet védelmére a fogantatástól a természetes halálig" és azokra a javaslatokra, amelyek szerint ki kell tiltani a vallási jelképeket a nyilvános helyekről, például a feszületeket az állami intézményekből és az iskolákból. Az elmúlt időszakban többek között Olaszországban és Lengyelországban is napirenden volt ez a kérdés. A szentszéki államtitkár kitért arra is: a gazdasági válság okozta bizonytalanság fokozza az európaiak igényét "az emberi méltóság és az ember lelki hajlamai" iránt. Ilyen körülmények között az új evangelizáció "eszköz" lehet arra, hogy "begyűjtsék az új hajtásokat" - fogalmazott a Vatikán második embere.

XVI. Benedek pápa hivatalba lépése óta hangsúlyozza az "új evangelizáció" fontosságát. A katolikus egyházfő tavaly októberben megalakította az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát, és 2012 októberére külön zsinatot hívott össze az új evangelizáció témakörében.

Erdő Péter szeptember végén, amikor újraválasztották a CCEE élére, kifejtette: az új evangelizáció újrafelfedezést jelent, és azt, hogy azokban az országokban hirdetik az evangéliumot, amelyeknek a kulturális gyökerei a keresztény vallásból erednek, de amelyek eltávolodtak a kereszténységtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.