Amatőr együttesé az elismerés

A Semmelweis Vonósnégyes kapta az első Musica Dilecta díjat

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusa nemrég díjat alapított az amatőr együttesek elismerésére - A Musica Dilecta díjat első alkalommal a Semmelweis Vonósnégyes vehette át, az együttes fennállásának 25. évfordulóján megrendezett jubileumi koncerten április 17-én.

2008.04.18 16:05ma.hu

Musica Dilecta - Díj a zene szeretete jegyében

Hagyományteremtő kezdeményezés ez az amatőr muzsikusok elismerésére - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusa nemrégiben döntött arról, hogy díjat alapít az amatőr együttesek elismerésére.

A Musica Dilecta díjat első alkalommal a Semmelweis Vonósnégyes vehette át, az együttes fennállásának 25. évfordulóján megrendezett jubileumi koncerten.

A Musica Dilecta díj ötlete azért született, mert az Egyetem vezetése szerint az amatőr együttesek elismerése napjainkra egyre fontosabbá vált. Korábban – főként az értelmiségi családokban – a „házimuzsikálásnak” hagyománya volt, a családtagok életének szerves részét képezte a közös zenélés.

„Fontos lenne, hogy az emberek minél többet értsenek a zenéből. Ez akkor megvalósítható, ha egyre többen muzsikálnak. A zene szeretete és értő művelése az egészséges társadalomnak is fokmérője.” – mondta el Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, a díj Kuratóriumának elnöke az átadás kapcsán.

A díjazottat minden évben a leglelkesebb amatőr kamaraegyüttesek, zenekarok és kórusok közül választják ki. A Musica Dilecta díjat elsőként a négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes vehette át: Dr. Kelemen László, Dr. Székely György, Dr. Ostoros Gyula és Dr. Asbót Richard.

A díjat Dr. Batta András adta át 2008. április 17-én, az együttes 25. éves jubileumi koncertjén, az Óbudai Társaskörben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.