Küzdjünk együtt a szegénység ellen

Kiállítás - Hét krajcár estek az Európa Pontban

Mindannyian tartozunk valahova. Az Európai Unió minden eszközével küzd a diszkrimináció bármely formája ellen azért, hogy senkit ne érhessen támadás vagy hátrányos megkülönböztetés például bőrszíne, vallási, nemi vagy éppen szexuális hovatartozása miatt.

Roma festők kiállítása az Európa Pontban képgaléria

2011.10.19 11:15RedLemon

Mindannyian kerülhetünk nehéz anyagi körülmények közé. Az Európai Unió fontos célkitűzése az is, hogy tíz év múlva legalább 20 millióval csökkenjen a szegények, a társadalmi perifériára szorult európai állampolgárok száma. Az Európa Pont az egész októbert annak szenteli, hogy felhívja a figyelmet: összefogásra van szükség a mélyszegénységben és kirekesztettségben élők integrálására.

Móricz Zsigmond novellájából jól tudjuk, mit is jelent hét krajcár. Ám ha a szegénység és diszkrimináció kerül szóba, hajlamosak vagyunk szemlesütve elmenni a téma mellett. Az EU információs és kulturális központja októberben mindent megtesz azért, hogy ez ne így legyen. Színes és különleges hangulatú programjaival az Európa Pont arra biztat minket: fogjunk össze a társadalmi kirekesztettség ellen.

Orsós Teréz: Fényképezkedők (A galériához KATT a képre!)


A hónap elején, az októberi programok hangulatát megalapozó Hét Krajcár Esten a Snétberger Tehetségkutató Központ diákjai mutatják meg zenei virtuozitásukat, majd a Parno Graszt varázsol hamisítatlan roma dallamokat az éjszakába. „Az emlékezés színes álmai” elnevezésű, kortárs roma festőnők kiállításával folytatódik az októberi programsorozat, majd pedig a HajléktaLand című színházi előadás kalauzol minket útikönyvként a hajléktalanok világában Scherer Márta rendezésében.

Október végén két nagyszerű alkotást vetítenek a Lumière filmklub-ban. Feo Aladag Az idegen című filmje, amelyet az európa pontos bemutató előtt eddig mindössze egyszer láthatott a magyar közönség, 2010-ben elnyerte az Európai Parlament Lux-díját. Most magyar felirattal, Till Attila társaságában és Filmszemle nyertes kísérőfilmjével, a Csicská-val együtt nézhetik és vitathatják meg az érdeklődők.

Aki októberben az Európa Pontban jár, ne felejtse el megtekerni a Guruló Emlékművet, mely közelmúltbeli roma gyilkosságsorozat áldozatainak állít emléket a békés együttélés jegyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.