Ki viszi?

Nobel-díj - a milliós hívás, ha csörren

Tudósok, írók, a béke követei vagyis a Nobel-díj várományosai világszerte visszatartják lélegzetüket hétfőtől egy héten át egy Skandináviából érkező telefonhívás miatt, amely akár egész életüket megváltoztathatja.

2011.10.03 07:19MTI

Az első hívást egy bizonyos Goran Hansson bonyolítja majd hétfőn dél tájban.

"Néha azt hiszik, viccelek" - mondta Hansson, az orvosi-élettani Nobel-díjról döntő bizottság titkára, aki 11 óra 30 perckor bejelenti, ki kapja a legrangosabb tudományos elismerést.

"Rendszerint néhány percet beszélek velük. Mondok néhány mondatot a ceremóniáról, majd azt tanácsolom nekik, igyanak egy kávét, vegyenek nagy levegőt és készüljenek fel a sajtó rohamára" - ecsetelte Hansson.

Az egyes kategóriákban döntő bizottságok az esetek többségében már október első napjai előtt meghozzák döntésüket, amelyet azért formális szavazással megerősítenek a bejelentések előtt. A testületek csak ötven év múltán hozzák nyilvánosságra, kik szerepeltek a jelöltek listáján. Goran Hansson szerint a bejelentés pillanata az év fénypontja, de egyben idegőrlő momentum is, mert az egész világsajtó előtt kell megtennie a bejelentést és az indoklást a stockholmi Karolinska Intézetben.

"Öt nyelven kell felolvasnom, gyakorolnom kell előtte egy kicsit. Nehezen jön a nyelvemre az orosz és a francia is nehéz lehet időnként" - összegzett. A Nobel-díj kitüntetettjei oklevéllel, emlékéremmel és 10 millió svéd koronával - csaknem 300 millió forintnak megfelelő összeggel - gazdagodnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.