A pécsi képzőművész kiállítása Budapesten

Gellér B. István nem létező városa - tárlat

Gellér B. István Munkácsy-díjas pécsi képzőművész 20-25 ceruzarajzából és kerámiatöredékeiből nyílik kiállítás Budapesten, a Symbol Art Galériában kedden.

2011.09.20 06:00MTI

Gellér B. István egy nem létező várost "tár fel" lassan 30 éve, egy sohasem volt ősi kultúrát alkotott meg annak néprajzával, szokásaival, szertartásaival. Mindezt plasztikákon, installációkban, fotókon, videón "dokumentálja". Ezek közül a darabok közül való a mostani kiállítás anyaga is.

Mint azt az MTI-nek felidézte, az "ásatás" a Villányi-hegységben kezdődött. Az ottani kövekben sok különleges állati maradványra bukkantak. Az egyik csigavonal-lenyomat olyan volt, mint egy feltárt őskori város légi felvétele. Ekkor kezdődött a szellemi kaland: Gellér B. István elkészítette a "város" alaprajzát, hozzá egy térképet, emellé pedig a "város" elképzelt rekonstrukcióját, amelyen a mai napig dolgozik.

A művész a budapesti tárlatra kerámiaképeket hozott, amelyek inkább kerámiatöredékek falapokra téve. Vannak közöttük figurálisak, és arc-, illetve kéztöredékek is sohasem volt domborművekből.

Ezen kívül több nagy méretű ceruzarajzot is kiállít - ezeknek a témája is a város, az építészet, elképzelt települések rekonstrukciója. A tárlat anyagában vannak olyan munkák, amelyeket tavaly készített és vannak köztük régebbi darabok - magyarázta.

Gellér B. István 1946-ban született Pécsett, 1971-ben végzett a Janus Pannonius Tanárképző Főiskolán Martyn Ferenc híres pécsi grafikusművész tanítványaként. Az 1970-es években született alkotásai geometrikus, neokonstruktivista szemléletű grafikák, kerámiaszobrok és installációk. 1978-tól eltávolodott ettől a művészeti gondolkodásmódtól, saját mitológiát teremtett, és egy nem létező ősi kultúrát mutat meg A növekvő város régészeti feltárásával.

A kiállítás - amelyet Krasztev Péter esztéta nyit meg - szeptember 27-ig látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.