Újratervezés címmel nyílik meg a fotótárlat

Újjáépítés katasztrófák után - kiállítás a Szent István Bazilikában

Árvizek, hurrikánok vagy például a vörösiszap katasztrófa utáni újjápítésről nyílik fotókiállítás pénteken Újratervezés címmel a budapesti Szent István Bazilika Lovagtermében, a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának szervezésében.

2011.07.28 09:17MTI

Az augusztus 12-ig látható tárlat a magyarországi katasztrófák mellett több külföldi szerencsétlenséget is felvonultat, valamint bemutatja az ezekre adott építészeti válaszokat – tájékoztatott Terdik Bálint szervező. Hozzátette, hogy a kiállított anyagban a szerencsétlenség képeitől az újjáépítés első lépésein keresztül az elkészült, új házakig lehet végigkísérni a történteket.
   
A szervező felidézte, hogy a vándoriskola tagjai komoly részt vállaltak az elmúlt években a katasztrófák utáni helyreállításokban, újjáépítésekben, például a beregi, a felsőzsolcai árvizet vagy a devecseri-kolontári vörösiszap katasztrófát követően.
   
"Be kívántuk mutatni tapasztalatainkat és összevetni a magyarországi újjáépítéseket a nagyvilág hasonló helyzeteivel" - fogalmazott Terdik Bálint. Látható lesz például a Katrina hurrikán utáni New Orleans vagy az olaszországi Stava falu, amelyet egy közeli bánya ülepítő medencéjének vize öntött el 1985-ben.
   
"A kiállítás célja, hogy összefoglaljuk azokat a tapasztalatokat, amelyek a katasztrófák utáni újjáépítésekből levonhatók" - magyarázta a szervező. A tárlatra nagyméretű tablókat állítanak össze, összesen hatvanat.
   
A kiállítás Budapest után Nyíregyházára, Debrecenbe, Pécsre, Győrbe, majd Sopronba utazik, októberben pedig egy nemzetközi építészeti konferencia idejére visszatér a fővárosba.
   
"Terveink szerint az anyaga később bővülni fog, szeretnénk bemutatni például egy kaliforniai technológiai újítást is, valamint egy-két tablón megemlékeznénk a 2010-ben Haitin történt földrengés vagy a 2004-es dél-ázsiai cunami után újjáépítésről" - tette hozzá.
   
A tárlatot pénteken Makovecz Imre Kossuth-díjas építész nyitja meg, beszédet mond Snell György plébános, valamint Szilágyi Szabolcs, a Kós Károly Egyesülés vándorépítésze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.