Where Do We Go Now

Libanoni film nyerte a Torontói Filmfesztivál közönségdíját

A háború dúlta Libanonban játszódó Where Do We Go Now című keserédes vígjáték nyerte a hét végén zárult Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját.

2011.09.19 12:48MTI

A kanadai fesztiválon a nemzetközi produkciók szakmai zsűri előtt nem versenyeznek egymással, a nézők szavazatai alapján születik meg a győztes. A Cadillac People's Choice Award elnevezésű közönségdíj 15 ezer kanadai dolláros (több mint hárommillió forintos) pénzjutalommal jár. A trófeáról a fesztivál látogatói döntenek és a díjazott jó eséllyel indul az Oscar-versenyben is.

A libanoni-kanadai rendezőnő, Nadine Labaki feminista alkotása falusi asszonyokról szól, akik arra akarják rábírni forrófejű férjeiket, hogy hagyjanak fel a vallási háborúskodással, ami a keresztények és muzulmánok között dúl.

Libanon ezt a produkciót nevezte az idei legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyébe.

A filmjében színésznőként is szereplő Labaki európai útja során értesült arról, hogy munkája kapta meg a torontói fesztivált lezáró vasárnapi gálán az elismerést. Az örömhírre Labaki közleményben reagált, amit a fesztivál egy programszervezője ismertetett a közönséggel. A 37 éves rendezőnő arról írt, hogy éppen a frankfurti repülőtéren ugrál boldogságában, és bár a napja rosszul indult, mert járatát törölték, a díj miatt minden jóra fordult. Piers Handling fesztiváligazgató szerint meglepetés győzelem született, hiszen a libanoni vígjáték olyan nagyszabású hollywoodi produkciókat körözött le, mint George Clooney The Descendants és The Ides of March című filmjei.

"Nadine filmje nyilván nagyon megfogta a közönséget, mert teljesen egyértelmű győzelmet aratott" - értékelte az igazgató. A Where Do We Go Now a májusi cannes-i filmfesztiválon is lelkes kritikákat kapott.

A film forgatókönyvét szintén a rendezőnő jegyezte, aki a három libanoni helyszínen forgatott produkció szereposztását szinte teljes egészében amatőr színészekből válogatta.

Tavaly A király beszéde című brit történelmi dráma nyerte el a kanadai fesztivál közönségdíját, 2008-ban pedig a Gettómilliomos, és később mindkét film több Oscar-díjat kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.