Nehéz időket jósolnak

Rémisztő óriások Lisszabonban

Ijesztő óriások jelentek meg Lisszabon falain: a plakátokra festett alakok nehéz időket jósolnak Portugália, a válság által leginkább sújtott európai országok egyike számára.

2011.08.21 11:59MTI

Az egyik óriás befogja a fülét, hogy ne halljon, a másik a kezét nyújtja, mintha segítséget kérne. Egy harmadik, lábánál bőrönddel, nyakában cipővel éppen indulni készül. Egy másik kezében kopott cipővel fenyegeti a járókelőket: a mozdulat akkor híresült el világszerte, amikor Irakban egy újságíró cipőjével megdobta George Bush akkori amerikai elnököt.
   
"Az én alakjaim árnyékok, szegény emberek. Egyesek a válság miatt hagyják el az országot. Nem maradt másuk, csak a cipőjük, és néha úgy fenyegetőznek vele, mint egy fegyverrel. A formájuk kissé ijesztő, de sohasem gonoszak" – magyarázta a francia Paul Bloas, a különös plakátok tervezője.
   
A nyugat-franciaországi Brestben 50 éve született, szokatlan stílusú festő számára fontosak a jelképek. Lisszabonban az óriásait foltok veszik körül. "Ez talán az idő rozsdája. Fakó szegfűket is lehet itt-ott látni: ezek a mára elfelejtett 1974-es forradalom jelképei" – mondta a művész.
   
Több mint háromméteres alakjai mellett a kopaszra borotvált fejű, elegáns kecskeszakállat viselő művész huncut koboldnak tűnik. Teleszkópos nyelű keféjével egy plakátragasztó ügyességével helyezi el a műveit. De nem mindegy, hogy hol.

Rendszerint gyalog járja a várost, és keresi, sokáig nézi a megfelelő helyet. A kiállításhoz nem kér engedélyt. Fogja a keféjét és oda ragasztja óriásait, ahová neki tetszik. "Bilbaóban a központi rendőrkapitányság épületére is ragasztottam egy óriást" – mondta.
   
Az emberek azt látnak bele a képekbe a festő szerint, amit csak akarnak. Meglátják azokat a részleteket is, amelyek felett az alkotó átsiklott.
   
Lisszabonban Paul Bloas óriásaival találkozhat a városközpontban, a Tejo partján, elhagyott gyárak és hangárok közelében. "A válság sújtotta ipari övezetek a legjobban megfelelő környezet az alakjaim számára"- mondta.
   
Lisszabon után Porto, az ország második legnagyobb városa a cél, ahová mintegy húsz plakátot visz, majd Olaszország, s talán Görögország következik. Pályafutása után londoni, berlini, bilbaói, bejrúti és belgrádi kalandozásai élményeikből született két művét majd könyv követi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.