Startra kész a 19. Sziget Fesztivál

Exkluzív képek: A Sziget és ami mögötte van

Hétfő este még csak egy, kedden két nagy koncerttel várja az idei Sziget a látogatókat, de szerdától beindul az igazi buli. Egy nappal előtte gőzerővel folytak az utolsó simítások.

Az utolsó simítások a 2011-es Szigeten képgaléria

2011.08.08 08:32ma.hu - Sedró Ágnes

76 hektár, 6000 ember munkája, 12 kamionnyi műanyag burkolat, 25 ezer négyzetméter fapadló, hangszigetelt sátrak, 180 kamionnyi konténer, köztük több tucat iroda és öltöző, több tonna kerítés, raklap, kábelek, kapcsolószekrények - csak néhány száraz tényadat azok közül, amelyek az idei, immáron nagykorúvá érett Sziget Fesztivál tökéletes kialakítását megalapozzák.

De a Sziget nem ettől igazi, ezek még csak üres felépítmények. A Szigetet a fellépők, no meg persze mi, látogatók töltjük meg élettel, attól tudott az elmúlt csaknem 20 évben odáig fejlődni, hogy ma már szinte ugyanannyi idegen nyelvű párbeszédet hallunk úton-útfélen, mint magyart: ez már valóban nemzetközi buli.

A beköltözés már vasárnap délután elkezdődött, az angol, a holland, a francia, a többi európai, de még amerikai fiatalok is már az első koncertet megelőző napon megjelentek: ki autóval, ki lakókocsival, ki meg egyszerűen csak a hátán hurcolt csővázas hátizsákkal.

Egyvalami viszont mindenkiben közös volt, függetlenül attól, hogyan szólalt meg, hány éves és milyen bőrszínű: mindegyiknek a szemében mosoly villant, ahogy találkozott másokkal a tekintetük, az összenézés egyben az összetartozást, az "erre az egy hétre egyek vagyunk" üzenetet közvetítette.

"...zene se szól" (Fotó: ma.hu - S.Á.)


Pedig zene se szólt még igazán, leszámítva egy-két színpadi hangpróbát, ami néhány percre törte csak meg a kalapácsolás, fúrás-faragás és egyéb építési zajok monoton zsongását.

A Sziget valójában még csak most ébredezett. A vendéglátók közül is csak elvétve nyitott ki néhány, azok, akik rájöttek: a beköltöző szigetlakók vagy a színpadokon dolgozó aktív munkások is megéheznek olykor-olykor, és sejteni lehetett, hogy nem fognak kilométereket gyalogolni a szigeten kívül található legközelebbi hamburgeres bódéig. Cserébe viszont találtunk gigantikus szendvicseket és saslikokat, ez nyilván egész héten nagy népszerűségnek fog örvendeni.

Már csak néhány óra, és beindul a buli. Hétfő este a szöveggyáros Geszti Péter lép fel azokkal az együttesekkel és számokkal, amelyekben aktívan közreműködött, kedden már törhetjük a fejünket, hogy Boban Markovicot, az MR2 Szimfonik Live-ot vagy inkább a "nagy durranást", Prince-et nézzük-e meg inkább, szerdától vasárnapig pedig ember legyen a talpán, aki minden egyes előadótól legalább egy számot szeretne hallani: a választás a napi 200-250 fellépő és az 52 helyszín között igazán nem könnyű.

De a Sziget szervezői ezt soha nem is ígérték. Amit viszont kapunk, az az egy hét együttlét, az "éjjel buli, nappal majd alszunk" fordított világ, a "mindenki mindenkinek a haverja", és az a fogadkozás a végén: ezt jövőre sem lehet kihagyni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.