Nincs hermetikusan elzárva

MR Szimfonik Live: nagyzenekar nagyszínpadol a Szigeten

A magyar pop/rock-dalok szimfonikus átdolgozását azért tartom jó ötletnek, mert azt szolgálja, hogy a komoly- és könnyűzene világa ne legyen egymástól hermetikusan elzárva - fogalmazott Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven (HS7) frontembere a Sziget fesztivál "nulladik" napi koncertje, az MR Szimfonik Live kapcsán.

2011.08.05 09:18MTI

A zenész és zenekara a világzenei nagyszínpadon sorra kerülő keddi rendezvény egyik kulcsszereplője, hiszen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara tavaly tavasszal rögzített először nagyzenekari átiratot magyar popdalra, és ez a Heaven Street Seven Ez a szerelem című száma volt. A dalt akkor Oláh Dezső hangszerelte újra, az MR Szimfonikusokat Stephen D'Agostino vezényelte.

A mostani folytatásban a MR zenekara és tizenegy hazai előadó összesen 23 klasszikus popdal szimfonikus változatát mutatja be élőben. Szűcs Krisztián az MTI-nek felidézte, hogy az ötlet 2010-ben a közrádiótól származott, és a megvalósulást nagy mértékben segítette Stephen D'Agostino vezető karmester kedvező hozzáállása. "A rádió eredetileg egy szimfonikus sorozatban gondolkodott, ennek első része volt a velünk való együttműködés. Ha úgy tetszik, mi voltunk a pilot, vagyis a próba, ami jól is sikerült, de akkor valahogy félbemaradt a történet" - fejtette ki az énekes. Az Ez a szerelem különleges verziója mindenesetre felkerült a HS7 tavaly megjelent válogatáslemezére, a Dunabeatre. A nulladik napi koncertet is ez a dal nyitja, a Heaven Street Seven ezután egy másik slágerét, a Tudom, hogy szeretsz titokbant is előadja az MR Szimfonikusok kíséretében.

"A Tudom, hogy szeretsz titokban is adta magát, mert egyrészt a legismertebb számaink közé tartozik, másrészt a dal a többinél összetettebb szerkezetű, struktúrájában benne volt a lehetőség, hogy egy klasszikusabb hozzáállással is megcsináljuk" - magyarázta Szűcs Krisztián.

Mint elmondta, bár most is volt konzultáció a karmester-hangszerelővel, a szimfonikus átiratot alapvetően Balogh Sándor készítette el, a főszerep a nagyzenekaré lesz. Hozzátette: amit a HS7 játszani fog, az nagyjából ugyanaz, mint amit általában, az ő előadásukban csak kis módosítások lesznek.

"Egy ilyen együttműködés akkor tud működni, ha az eredeti dal is jó, meg ha a szimfonikusok élvezik a számukra szokatlan játékot. Kell hozzá érzelmi kötődés is, persze egy negyven-hatvan tagú zenekar esetében ezt nehéz kontrollálni" - jegyezte meg Szűcs Krisztián.

A Sziget fesztivál keddi "nulladik" napján a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében a világzenei nagyszínpadon fellép még a Balkan Fanatik, a FreshFabrik, a Vastaghúros Swetter, a Belmondo, a Pannonia Allstar Ska Orchestra (PASO), Rúzsa Magdi, az Isten Háta Mögött, a Budapest Bár Kollár-Klemencz Lászlóval és Lovasi Andrással, a Hiperkarma, valamint Molnár Ferenc Caramel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.