Balogh Sándor a karmester

Élőben tolja az akusztikot az MR2-Petőfi a Szigeten

Tizenegy könnyűzenei előadó huszonhárom számának szimfonikus zenekari változatát készítette el és vezényli az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén Balogh Sándor. Augusztus 9-én kedden, a Sziget fesztivál "nulladik" napján a világzenei nagyszínpadon az együttes, a szólisták és a nagyzenekar együtt játsszák el a dalokat.

2011.08.04 07:35ma.hu

"Megtisztelő, izgalmas, de nagyon nehéz és komoly felelősséggel járó feladat volt a dalok meghangszerelése az MR Szimfonikusok számára. Nem zongorakivonatokat kaptam, amelyből könnyebb dolgozni, hanem 23 számot egy CD-n. Először le kellett írnom a darabokat, szerencsére nagyszerű szolfézsoktatást kaptam egykori fantasztikus tanáraimtól, Kistétényi Melindától és Pernye Andrástól" - mondta Balogh Sándor harsonaművész, karmester, zeneszerző.

Mint fogalmazott, a produkció leírásával alakult ki egy vázlata a számok szerkezetéről, így indulhatott tovább. "Minden dal más stílust képvisel a heavy metáltól, a dzsesszes hangvételűn át a romantikus vagy népzenei ihletettségűig igen színes az anyag. Ez jó, mert a szimfonikus hangzást, amelyben én élek, mindegyikbe kicsit másként hallottam bele" - jegyezte meg a karmester. Az MR Szimfonikusokkal kedden 20 órától fellép a Heaven Street Seven, a Balkán Fanatik Janicsák Vecával, a FreshFabrik, a Vastaghúros Swetter, a Belmondo, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) Harcsa Veronikával és Kiss Erzsivel, Rúzsa Magdi, az Isten Háta Mögött, a Budapest Bár Kollár-Klemencz Lászlóval és Lovasi Andrással, a Hiperkarma, valamint Molnár Ferenc Caramel. Balogh Sándor elmondta: május végétől július végéig egy pincében töltötte a nyarat, hermetikusan elzárva minden mástól, és csak arra koncentrált kora reggeltől késő estig, hogy megírja az egyes zenekari szólamokat.

Azt már a munka elején tisztázták, hogy a dalok szerkezete és hangneme nem változhat.

A Sziget-koncertet megelőző - azaz mostani - hét jut a közös próbákra és a felvételekre; a fesztivál után az MR2-Petőfi rádió tovább játssza a számokat. A karmester beszélt arról, hogy a világzenei nagyszínpadon berendeznek egy jobb és egy balkezes dobszerelést, a szimfonikus zenekar a szokott elrendezésben fog ülni a pódiumon és az előtérben egymást váltják a szereplők a Heaven Street Seventől a Balkán Fantikon és a Belmondón át a PASO-ig és a Hiperkarmáig.

Balogh Sándor tizenkét évig harsonázott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, azután 18 évig a Budapesti Fesztiválzenekarban. Az utóbbi években sokféle feladattal keresték meg, munkájában előterébe a tanítás és a zeneszerzés került. Bár rézfúvós, a rektor kérésére fafúvós óraadó kamarazene tanár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A világhírű Berlini Filharmonikus Zenekar nem kevésbé rangos rézfúvós együttesével mutatták be januárban a filharmónia nagytermében az általa komponált játékot, a Grimm-mese alapján komponált A brémai muzsikusokat.

A koncert sikere láttán a darabot márciusban lemezre is vették és már tervezik a francia verziót, amelynek mesélőjéül Gérard Depardieu-t szeretnék felkérni. A mű itthon is megjelent magyarul CD-n a Hungaroton gondozásában, szöveget Haumann Péter és Hábetler András mondja és énekli.

Mint arról a karmester beszámolt, már megkapta a berliniektől a következő feladatot is: a téma 80 nap alatt a Föld körül Willy Fogg-gal. A glóbusz körüli úton számos zenei karaktert - kínait, indiait, japánt - kell megformálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.