Tizenhárom vers vált dallá

Művészetek Völgye: Pilinszky-koncert Kapolcson

Vers etno-kamarazenével - így szólalnak meg Pilinszky János költeményei a Kosbor Trió előadásában a Művészetek Völgyében, a kapolcsi Kaláka Versudvarban pénteken délután.

2011.07.25 17:46MTI

Tamás Benedek, az együttes alapítója elmondta, hogy Pilinszky János költészete már 20 éves kora óta foglalkoztatja, és az azóta eltelt 20 év alatt zenésztársaival összeállítottak egy lemezre valót Pilinszky 13 olyan verséből, amely "dallá tudott válni".

A megzenésített versek között van a Harmadnapon, a Keringő, a Mire megjössz, A tengerpartra és az Azt hiszem is.
   
Kapolcson egyórás műsort adnak a megzenésített Pilinszky-versekből etno-kamarazenével, ráadásként pedig legújabb, várhatólag tavaszra elkészülő albumuk anyagából - Kovács András Ferenc erdélyi költő verseiből - mutatnak be néhányat.
   
Tamás Benedek az etno-kamarazenéről kifejtette, hogy a trió középkori dallamokkal fonja át a szöveget mesebeli népi hangszerek kíséretében.

Ő különleges lantgitárt építtetett magának, és ő énekli a szöveget, Gyulai Csaba gadulkán (nyakba akasztott vonós hangszer), dafon (kifeszített kerek lapos bőr ütős) és udun (Afrikából származó, a cigányok kannájához hasonló, cserépből készült hangszer) játszik, míg Nemes János a szaxofont és a fuvolát szólaltatja meg.
   
Mint megjegyezte, a fuvolát a bolgár kavallal keresztezték és ebből született a kavola, a fuvolatestre épített bolgár fuvolafej. A gadula, a kavola és a lantgitár együtt középkorias, keleties hangzásvilágot ad - tette hozzá Tamás Benedek.
   
A Kosbor együttes 1987-ben alakult, a mostani felállásban 2008 óta zenél együtt - mondta az alapító.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.