Kilencvennégy éves korában hunyt el

Gyászba borította a zeneipart a lemezborító feltalálója

Kilencvennégy éves korában elhunyt Alex Steinweiss grafikus dizájner, a lemezborítók feltalálója.

2011.07.20 17:48MTI

A floridai Sarasotában vasárnap bekövetkezett halálesetről a New York Times számolt be.
   
Steinweisstől származik nemcsak az az ötlet, hogy a lemezeket a ma is használatos papírtokban forgalmazzák, hanem az is, hogy ezeket művészi formába öntsék.
   
A férfi 1939 óta dolgozott a Columbia Recordsnál. "Nevetséges volt, ahogy akkoriban a lemezeket árulták. A borító barna, bézs vagy zöld papírból állt. Egyáltalán nem voltak figyelemfelkeltőek" - mondta el egy 1990-ben adott interjúban.
   
A magasabb költségek ellenére Steinweiss megvalósította ötletét. Az általa tervezett borítók segítségével George Gershwin Kék rapszódia című szerzeményének és Ludwig van Beethoven III. (Eroica) szimfóniájának eladása hirtelen megkilencszereződött.
   
A lemezborítók Steinweissnak köszönhetően a modern kultúra részévé, nem egy esetben pedig legendává váltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.