Gyorsan nő a mozizók száma

Hollywood szeme Oroszországon

Bár Oroszország egyelőre nemigen pályázhat a "jövő Hollywoodja" címre, az amerikai filmipar egyre nagyobb figyelemmel fordul a hatalmas ország felé, ahol a mozinézők száma gyorsan nő és az amerikai kasszasikerek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a hazai filmterméssel szemben.

2011.07.23 10:54MTI

A gyorsan növekvő oroszországi filmes piacban rejlő lehetőségeket felismerve a nagy hollywoodi stúdiók egyik sztárt a másik után "szállítják" Moszkva vörös szőnyeges eseményeire az orosz rajongók legnagyobb örömére. Johnny Depp és Penélope Cruz A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken bemutatójára látogatott még májusban az orosz fővárosba, ahova a Transformers 3. világpremierjére 80 hollywoodi híresség érkezett, köztük Michael Bay rendező.
   
"Moszkva egy feljövőben lévő piac nagyon fontos nemzetközi szereppel" - mondta Bay a premier előtt. A Transformers 3. a bemutatót követő első héten 22 millió dollárt (4,2 milliárd forintot) hozott Oroszországban, a globális jegybevétel 3,4 százalékát produkálva.
   
A Szovjetunió összeomlását követően sokaknak hosszú időre elérhetetlen távolságba került a moziba járás, két évtizeddel a változások után azonban hatalmas fellendülés tapasztalható: a mozik tavaly 1 milliárd dolláros (192 milliárd forintos) jegybevételi rekordot produkáltak a 15,2 százalékos nézőszám-növekedésnek köszönhetően.
   
A külföldi filmek két évvel ezelőtt hódították meg teljesen az orosz piacot, akkor sikerült először túlszárnyalniuk összbevételeiket tekintve a hazai filmeket. Tavaly az amerikai produkciók már majdnem ötször annyit hoztak, mint az oroszok. A legutóbbi jelentős orosz alkotás, Nyikita Mihalkov Csalóka Napfény 2/2 - A citadella című filmje is bukás volt, 34 millió dolláros (6,5 milliárd forintos) költségvetésének kevesebb mint 4 százalékát sikerült visszahoznia a bemutatót követő első két hétben.
   
Johnny O'Reilly Oroszországban élő független rendező szerint a probléma részben az, hogy a helyi producerek nem tudnak jól együttműködni sem egymással, sem más országok producereivel, és sokan közülük túl könnyen jutnak pénzhez, így nem készülnek koprodukciók, csak alacsony színvonalú filmek.
   
Az orosz kormány tavaly rekord összeget, 4,5 milliárd rubelt (30,5 milliárd forintot) fektetett a filmiparba, csaknem kétszer annyit, mint az előző évben, és mint azt Vlagyimir Putyin miniszterelnök korábban bejelentette, idén is hasonló összeget szánnak a szektorra. A pénz nagy része azonban a mozik jelenlegi számának (2246) megduplázására megy majd a produkciós cégek támogatása helyett.

A Movie Research elnevezésű, filmiparra szakosodott független piackutató cég előrejelzése szerint ha ezzel a projekttel sikerül is a jegyeladásokat jelentősen növelni, az oroszországi filmeseknek továbbra sem lesz könnyű pénzhez jutniuk.
   
Érthető tehát, ha egyes cégek új utakat keresnek. A Russian World Studios, Oroszország legnagyobb független film- és televíziós produkciós vállalata például az ING Banktól és a Sberbanktól vett fel 42 millió dolláros (8 milliárd forintos) kölcsönt, amelyhez eddigi produkcióinak jogait kínálta biztosítékul. A Bazelevs produkciós csoport pedig egy brókercéggel közösen befektetési alapot hozott létre egy rajzfilm finanszírozására.
   
Oroszországban azonban nem lesz könnyű dolga annak, aki külföldi tőkét próbál megnyerni a filmipar számára. A tengerentúli finanszírozók ugyanis befektetésük megtérülésénél a DVD-eladásokra is számítanak, ezek azonban Oroszországban, ahol a legtöbb néző illegálisan tölti le a filmeket, soha nem hoztak jelentős bevételt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.