11 éves volt a legfiatalabb áldozat

A srebrenicai tömegmészárlásra emlékezik a világ

Srebrenicától hat kilométernyire északnyugatra, a potocari Emlékközpontban hétfőn délelőtt 11 órakor megkezdődnek a srebrenicai tömegmészárlás 16. évfordulójával kapcsolatos megemlékezések.

2011.07.11 11:43MTI

Az évforduló napján az emlékközpontban eltemetik azt a 613 áldozatot is, akiknek a földi maradványait időközben találták meg az újabb tömegsírokban. Közöttük van az eddigi adatok szerinti legfiatalabb áldozat is, a mindössze 11 éves Nesib Muhic is.

1995 júliusában a boszniai Szerb Köztársaság katonai egységei elfoglalták Srebrenicát, majd körülbelül 8 ezer boszniai muzulmánt gyilkoltak meg.

A Potocariban levő Emlékközpont területén eddig összesen 5137 áldozatot temettek el. A hágai Nemzetközi Törvényszék Ratko Mladicot, a boszniai szerb erők volt főparancsnokát vádolja a srebrenicai vérengzésekért. Mladicot május 26-án, l6 évi rejtőzködés után a vajdasági Lázárföldön (Lazarevon) őrizetbe vették, majd négy nappal később kiszolgáltatták Hágának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.