Asrafban megismétlődhet Srebrenica?

Brüsszelben tömeges vérontástól tartanak

Tömeges vérontás veszélyére figyelmeztettek a héten Brüsszelben azon a konferencián, amelyet az iraki területen található, iráni ellenzéki menekülteknek otthont adó asrafi tábor ügyének szenteltek.

2011.05.27 14:44MTI

Iraki katonák április 8-án hajnalban brutális támadást intéztek a 3400 fős tábor ellen, annak 35 lakóját megölték, 42-t súlyosan megsebesítettek. A bagdadi kormány néhány nappal később jelezte: feltett szándéka, hogy ez év végéig felszámolja Asrafot. Hogy milyen sors vár a táborlakókra, azt ma még senki sem tudja.
E hét hétfőjén az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozásán első alkalommal szerepelt a napirenden az asrafi tábor ügye. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ülés után újságíróknak arról beszélt, hogy az unió nem kérdőjelezi meg Irak szuverenitását, de feltétlenül tiszteletben tartandónak tekinti az emberi jogokat. Brüsszel szerint az ENSZ-szel és az Egyesült Államokkal együttműködve kellene rendezni a kérdést. 
   
Azzal párhuzamosan, hogy Ashton reflektorfénybe állította az asrafi problémát, az Európai Parlamentben (EP) is megmozdultak azok az erők, amelyek "A Szabad Irán Barátai" nevű összefogás keretében igyekeznek szót emelni az asrafi lakosok, az iráni ellenzéki "népi modzsáhedek" érdekében. Szerdán Alejo Vidal Quadras, az EP néppárti alelnöke konferenciát szervezett Brüsszelben több EP-képviselő, valamint a világpolitika számos ismert európai és amerikai veteránja részvételével.
   
"Ez még nem Srebrenica, de könnyen azzá válhat. A közvélemény akkor sem figyelt eléggé a boszniai enklávéra, miként most sem foglalkozik Asraffal" - mondta a tanácskozáson a brit Paddy Ashdown, aki 2002 és 2006 között az EU bosznia-hercegovinai különleges megbízottja volt.
   
A táborlakókat egyre durvább támadások érik, aminek a hátterében az áll, hogy az iraki kormányzat jó viszonyra törekszik 
az Asraf puszta létezését is rossz szemmel néző iráni vezetéssel. A tábor korábban ENSZ-védelem alatt állt, amelyet az amerikai hadsereg biztosított. Ezt a feladatot az amerikaiak időközben átadták az irakiaknak.
   
"Nem tudom, hogy a jogi felelősségtől szabadulhat-e Washington, de az erkölcsi felelősségtől semmiképpen sem" - mondta Ashdown. Emlékeztetett arra, hogy Washington annak idején fegyvereik leadására kötelezte az Iránból elmenekült népi modzsáhedeket, és ők ennek eleget tettek.

A brüsszeli konferencia résztvevőinek levetítettek egy rövid, de annál sokkolóbb videófelvételt, amelyet az április 8-i rohamról készített egy táborlakó. A fegyvertelen embereket gázoló iraki harcjármű, a védtelen polgári személyekre célzott lövéseket leadó iraki katonák képsorai nyomán Wesley Clark nyugalmazott amerikai tábornok - a NATO-erők volt európai főparancsnoka, aki a szövetséges erőket irányította a koszovói háborúban - azt mondta: "láttam már elég háborús bűncselekményt ahhoz, hogy kijelenthessem: Asraf ügyében versenyt futunk az idővel".
   
"Azok az emberek, akiknek a legyilkolását most végignéztük, valamennyien a zsebükben hordozták az Egyesült Államok kormánya által kiállított dokumentumot, amely személyes biztonságuk garantálásáról szólt" - tette hozzá Paddy Ashdown.
   
A népi modzsáhedeket Teherán közönséges terroristáknak tekinti. A szervezet azonban évek óta felhagyott a fegyveres tevékenységgel, és nagy támogatottságnak örvend a külföldi emigrációban élő irániak körében. Az EU már levette a terrorista szervezetek listájáról, az Egyesült Államok azonban nem. A modzsáhedek egyik tagja azt mondta: háttérbeszélgetések során az amerikaiak azt állítják, hogy ha ezt megtennék, azzal felbőszítenék Teheránt, márpedig Iránnal a Nyugat megállapodásra törekszik a nukleáris program ügyében.
   
A brüsszeli tanácskozás résztvevői közül többen úgy vélekedtek: biztonságos országba kellene költöztetni az asrafi tábor lakóit, amíg nem késő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.