Megint áldozatok kerültek elő

Újabb tömegsírt találtak Bosznia keleti részén, benne srebrenicai áldozatokkal

Újabb tömegsírt találtak Bosznia keleti részén, benne valószínűleg a srebrenicai vérengzés áldozataival - közölte csütörtökön az Eltűnt Személyek Boszniai Bizottsága.

2008.10.16 19:01MTI

A most fellelt már a tizenegyedik tömegsír, amelyet a Srebrenicától ötven kilométernyire északra fekvő Kamenica falu területén találtak a boszniai háború (1992-95) befejeződése óta. Korábban több mint kétezer holttestet ástak ki Kamenicában tíz tömegsírból. 

1995 júliusában, kevéssel a boszniai háború vége előtt boszniai szerb fegyveresek mintegy nyolcezer muzulmán polgári személyt - férfit és fiúgyermeket - gyilkoltak le a kelet-boszniai Srebrenicában. 

"Eddig egy csontvázat hantoltunk ki (az újabb sírból), és rengeteg különálló emberi csontot. Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy srebrenicai áldozatok földi maradványairól van szó" - mondta újságíróknak csütörtökön Murat Hurtic, az Eltűnt Személyek Boszniai Bizottságának illetékese. 

Szavai szerint "másodlagos" tömegsírról van szó, amin azt értette, hogy először más, Srebrenicához közelebb eső tömegsírba temették el ezeket az embereket, de utóbb kihantolták őket, átvitték Kamenicába és újratemették, hogy leplezzék a mészárlás mértékét. 

Eddig a srebrenicai vérengzés több mint 5600 áldozatának földi maradványait azonosították. A mészárlás két fő felelősének tartott Radovan Karadzic - a boszniai szerbek volt politikai vezetője - és Ratko Mladic - a boszniai szerbek akkori katonai főparancsnoka - közül az előbbit ez év júliusában elfogták Belgrádban, majd kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, az utóbbi azonban még mindig szökésben van. 

Mindkettőjük ellen népirtás, emberiesség elleni bűnök és háborús bűnök vádját emelte a hágai törvényszék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.