Duna party: fellép a Balkanic Zeppelin

"Balkanizált" Led Zeppelin a Clark Ádám téren

A Magyarországon működő külföldi kulturális intézetek közül négy részt vesz az EU soros magyar elnökségét záró, Duna party című, péntektől vasárnapig tartó kulturális fesztiválon.

2011.06.23 10:08MTI

A Budapesti Román Kulturális Intézet mellett a Lengyel Intézet, a Bolgár Kulturális Intézet és a Francia Intézet csatlakozik a Vendégszerető Budapest programhoz - mondta el Bartha Csaba, a román intézet igazgató-helyettese.
   
A Clark Ádám téren, a 0 kilométerkőnél fölállított szabadtéri színpadon szombaton este 7-kor lép dobogóra a 2009-ben létrehozott Balkanic Zeppelin: Mike Godoroja énekes és csapata, a Blue Spirit dzsesszformáció, valamint Marius Mihalache világhírű cimbalmos és a Trei Parale autentikus román zenét játszó együttes két tagja.

A különös összeállítású zenészcsapat a rock-történeti jelentőségű Led Zeppelin legjobb számainak „balkanizált” változatait adja majd elő.
    
A Led Zeppelin együttes No Quarter című lemezéből kiindulva – elsősorban azok blues-vonulatára koncentrálva – Mike Godoroja, a Blue Spirit frontembere csapatával együtt a Led Zeppelin kimeríthetetlen blues- és folkzenéjét fedezi fel újra.
   
"Mike Godoroja karizmája a blues és dzsessz őszinte szeretetéből fakad, sajátos repertoárjával és dinamikus előadásmódjával sokan őt tekintik a román blues egyik legautentikusabb képviselőjének. Sok éves múltra visszatekintő fellépéseit olyan történelmi pillanatok tarkítják, mint a Ray Charles-sal, Chick Coreaval, Jimmy Smith-el, James Brownnal és másokkal tartott közös fellépései" - fejtette ki az igazgató-helyettes.
   
Marius Mihalache a világ cimbalmosainak élvonalába tartozik, 6 éves korától klasszikus zenét tanult, 17 éves korában már a milánói Scalában Rahmanyinov-, Chopin-, Schumann-, Schubert- és Mozart-műveket játszott.

Saját bevallása szerint életének legfontosabb mozzanata a Chick Coreával való találkozás volt, de Gloria Gaynorral és Nina Simone-val is készített felvételeket. Olyan zenészről van szó, akinek sikerült egy hagyományos népi hangszeren – a cimbalmon – olyan sokoldalúan, kifinomultan játszani, amely vetekszik a klasszikus zenével - jegyezte meg Bartha Csaba.
   
A Trei Parale (Három garas) négy bukaresti zenész együttese, akit vonz a Kárpát-medence etnikumainak autentikus zenéje. Az együttes szellemi atyja és vezetője Florin Iordan (furulya, tilinkó, koboz) a Román Néprajzi Múzeum népzenekutatója.

Az együttes másik tagja Daniel Pop (ének, fúvós- és ütőhangszerek), aki szintén elismert képviselője a hagyományos népzenének. A Balkanic Zeppelin programban Budapesten csak ők ketten lépnek föl - tette hozzá a román intézet igazgató-helyettese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.