Más földrészről importálnak diákokat

Nem mi megyünk a brit egyetemekre

Európán kívüli diákokkal, pontosabban az ő tandíjaikkal akarják a brit egyetemek pótolni állami támogatásuk megcsappanását.

2011.06.19 11:16MTI

Akad olyan felsőoktatási intézmény, amely a duplájára tervezi emelni nem európai hallgatói létszámát. Ezeket a diákokat azért kell más földrészről "importálni", mert a brit kormány korlátozza az uniós hallgatói létszámot. Az ok: EU-diák kedvezményesen tanulhat, nem fizet teljes "önköltségi" árat.

Az Európán kívüliek számára a legdrágább tandíj az idén 26 ezer 250 font volt (7,8 millió forint), ezt az Imperial College számította fel nekik, de csak egyes szakokon.

A brit egyetemek már korábban is elkezdtek "nyitni" az Európán kívüli hallgatók felé bevételük növelése végett. Tavaly 37 ezer nem európai diákot vettek fel, 12,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A The Daily Telegraph című lap összesítése szerint míg a kilencvenes években a külföldi hallgatók az egyetemek bevételének csupán az 5 százalékát adták, 2009-re 10 százalékra emelkedett az arány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.